Kraje zápasí s nedostatkem peněz na modernizaci čističek

Všechny kraje bojují s nedostatkem peněz na výstavby a opravy čistíren odpadních vod. Visí nad nimi totiž velký vykřičník - rok 2010, kdy by měly být všechny opravené a zmodernizované. Problémem jsou ale právě peníze. Malé obce totiž mnohdy nemají ani na financování projektu - bez něj ale nedosáhnou na peníze z fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírna odpadních vod

Čistírna odpadních vod | Foto: F. Tichý | Zdroj: AFP

Rekonstrukci potřebuje nutně například čistírna odpadních vod v Ostravě. V roce 1997 ji totiž zničily povodně. Po opravách a modernizaci čistíren podle norem Evropské unie ale volají i menší obce. Statisícové částky na rekonstrukce ale nemají, mnohdy jim chybějí i potřebné miliony na tvorbu projektu. Potýkají se i s dalšími problémy.

"Když ta čistička bude stát 100 milionů, tak šest milionů bude stát projekt a obec sama o sobě na to nebude mít. V tom já vidím velmi vážný problém," říká hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

O změně termínu, do kdy musí být všechny čistírny opravené, se hovoří. Zatím ale stále platí rok 2010. Moravskoslezský kraj má navíc problém s tím, že je ve chráněném vodárenském pásmu.

"Celé území je citlivým vodárenským pásmem, což nás staví do velmi nepříjemné pozice," upozorňuje hejtman.

Výstavba nebo oprava čistírny odpadních vod není skutečně levnou záležitostí. Například jen ústřední čistírna odpadních vod v Praze bude podle odhadů stát okolo 9 miliard korun.

Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme