Krajní plán vysokých škol: pokud nedostaneme slíbené miliardy, může se stát, že nezahájíme semestr

Vysoké školy nesouhlasí s tím, kolik peněz by měly dostat podle návrhu na příští rok. Neodpovídá tomu, co jim bylo opakovaně slibováno ministryní Kateřinou Vlachovou z ČSSD. Na jednání zbývá už jen několik týdnů, a pokud se strany neschodnou, je možné, že podzimní semestr nezačne v řádném termínu. V Interview Plus to řekl Jakub Fisher, předseda Rady vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvýšení rozpočtu pro vysoké školy na jaře schválila vláda, do rozpočtu se to ale nepromítlo. „Nevím, jak k tomu došlo," říká Jakub Fischer

Zvýšení rozpočtu pro vysoké školy na jaře schválila vláda, do rozpočtu se to ale nepromítlo. „Nevím, jak k tomu došlo," říká Jakub Fischer | Foto: Jana Přinosilová

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima řekl, že vysoké školy by měly oproti návrhu rozpočtu dostat o 4,5 miliardy korun navíc. „Navýšení o 4,5 miliardy nám slíbila paní ministryně Valachová, opakovaně tuto částku uváděla. S touto částkou tak jdeme na jednání,” říká Fischer. 

Slíbenou částku považuje Fischer za opodstatněnou. „Ať už jde o srovnání financování vysokých škol v čase, nebo vzhledem k situaci v zahraničí,” myslí si. 

Čistá nula

Zvýšení rozpočtu pro vysoké školy na jaře schválila vláda, do rozpočtu se to ale nepromítlo. „Nevím, jak k tomu došlo. Nepředpokládám, že by na vině bylo ministerstvo školství, které nás opakovaně ujišťuje o tom, že naše požadavky podporuje,” tvrdí Fischer.

Výsledky jednání zatím nejsou žádné. „Máme k dispozici návrh rozpočtu, který má projednávat tripartita. O vzdělání tam není nic, o vysokoškolském vzdělávání taky ne. V tomto smyslu jsou ty výsledky čistá nula.” 

„Pan předseda vlády nám občas napíše takový milý dopis o tom, jak nás podporuje a jak je vysokoškolské vzdělávání důležité. Ale například v posledním dopise, který zaslal předsedovi České konference rektorů, žádný konkrétní návrh na navýšení rozpočtu není.” 

Ti kvalitní utíkají 

„Celý problém je v tom, že mzdy v soukromé sféře a platy ve veřejné sféře výrazně rostou, zatímco mzdy vysokoškolských učitelů nerostou.“

Jakub Fisher (předseda Rady vysokých škol)

Podle stávajícího návrhu rozpočtu má být ten pro vysoké školy přibližně 21 miliard korun. Proč nejde za tuto částku zajistit provoz, když v minulých letech za velmi obdobné částky školy fungovaly? 

„Je potřeba pracovat velmi opatrně s pojem velmi obdobné částky. Když se podíváme například na krizové roky 2009 a 2010, kdy českou ekonomiku postihla silná recese, tak v nich byl rozpočet vysokých škol kolem 24 miliard. Jsme na tom o deset procent hůř, než v době ekonomické recese,” odpovídá Fischer.  

„Jde o to, aby měl na vysokých školách kdo zajistit provoz. Celý problém je v tom, že mzdy v soukromé sféře a platy ve veřejné sféře výrazně rostou, zatímco mzdy vysokoškolských učitelů nerostou. Ti lidé prostě utíkají, první utečou ti kvalitní,” tvrdí předseda.  

Nechceme nikomu vyhrožovat 

Pokud jednání s politiky nepřinesou výsledek, existuje několik scénářů. „Počínaje různými studentskými happeningy a jinými akcemi, až po krajní možnost, což je nezahájit výuku v nadcházejícím akademickém roce,” říká Fischer.  

„Vláda má předložit návrh rozpočtu na příští rok do 30. září. To je před volbami, takže se to určitě týká současné vlády,” podotýká. 

„Věříme, že ta jednání budou úspěšná. Nechceme nikomu vyhrožovat. Chceme, aby se vláda konečně postavila důstojným způsobem k financování vysokých škol.” 

Jana Přinosilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme