Krajský soud v Brně zrušil pokuty ve výši 300 milionů za kartel stavebních firem

Krajský soud v Brně zrušil pokuty v souhrnné výši 300,7 milionu korun za kartel stavebních firem. Případ se vrací na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, vyplývá z webu soudu. Mezi pokutovanými byly například společnosti Hochtief, OHL ŽS nebo Strabag. Už dříve stejný soud zrušil v souvisejícím případě stavebním firmám pokutu 1,66 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Brno (Aktualizováno: 14:04 6. 3. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Brně

Krajský soud v Brně | Foto: Eva Odstrčilová | Zdroj: Český rozhlas

Podle soudce Krajského soudu v Brně Davida Rause se kartelové jednání firmám nesmí vyplácet a kartelová jednání by zásadně neměla zůstávat nepotrestána, ale potrestání musí nastat při respektování procesních pravidel, což se v tomto případě nestalo.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle něj obsah správního řízení vymezil na samotném počátku příliš obecně. Na začátku se zabýval třemi zakázkami, pak obsah řízení ještě rozšířil a zaměřil jinam, což vedlo k nezákonnosti přepadových šetření, která konkrétní podezření daná na počátku správního řízení přesahovala, uvedl soudce.

Šetření neobstála

„Na těchto šetřeních byly přitom získány důkazní prostředky, o něž pak antimonopolní úřad teprve opřel pozdější změny ve vymezení správního řízení a následně potrestání za jednání ve shodě, jehož se materiálně netýkalo ani vymezení předmětu správního řízení, ani pověření k provedení jednotlivých místních šetření a tím i jeho antimonopolním úřadem deklarovaného rámce. Místní šetření tudíž podle soudu neobstála,“ uvedl Raus. ÚOHS podle soudce na počátku případu podezření na rozsáhlý kartel neměl. Výsledné rozhodnutí je spíše jen verdiktem o dílčích izolovaných 11 kartelech, dodal.

Aktuální rozsudek soudu se týká případu, který antimonopolní úřad uzavřel v roce 2016. Tehdy dospěl k závěru, že celkem 12 společností se dopustilo kartelu a má zaplatit dohromady 300,7 milionu korun. Firmy prý koordinovaly svoje nabídky při výběrových řízeních v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Podobnost nabídek

Úřad zajišťoval důkazy při přepadových kontrolách. Firmy podle něj koordinovaly svoje nabídky u 11 regionálních zakázek. Šlo například o e-maily, kterými si firmy zasílaly krycí nabídkové rozpočty, kontroloři nalezli také nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači z data předcházejícího podání nabídek. „V některých případech byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci,“ uvedl k případu v minulosti předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu měla zaplatit společnost Swietelsky stavební s.r.o., ÚOHS jí vyměřil 76 milionů korun. Druhou nejvyšší sankci dostal Hochtief - 65,3 milionu, OHL ŽS 53,5 milionu, Colas CZ měl zaplatit 50,3 milionu, Strabag pět milionů Kč, Lesostavby Třeboň 3,4 milionu, Radouňská vodohospodářská společnost 2,5 milionu, VIDOX s.r.o. 31,5 milionu, DAICH spol. s r.o. 1,4 milionu VIALIT Soběslav 136 000 Kč, AVE CZ odpadové hospodářství 10,8 milionu a KOSTKA JH 144 000 Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme