Kralupská rafinérie zahájila odstávku předčasně. Kvůli problémům s dodávkou ropy

Rafinérie v Kralupech musela začít s plánovanou odstávkou o měsíc dřív. Největší zpracovatel ropy v Česku petrochemický holding Unipetrol má totiž problémy s nákupem surovin prostřednictvím jednoho z českých ropovodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

Ropa v Kralupech chybí na několik dní provozu. Odstávka může ale podle Hospodářských novin trvat do konce roku. Provoz se navíc může omezit i v litvínovské rafinerii.

Holding doplácí na to, že Transalpinský ropovod, na který se u německého Ingolstadtu napojuje český IKL, nemá už volnou kapacitu a nemůže dodávat Unipetrolu víc suroviny, než si holding objednal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rafinérie v Kralupech zahájila plánovanou odstávku předčasně. Důvody zjišťovala redaktorka Alžběta Havlová

Neumožňují to kapacity potrubí z Terstu. Přitom české rafinerie této možnosti letos využívaly víc než v předchozích letech, původní objednávku překročily o milion tun.

Výrazně také klesá nákup ropy z Ruska přes ropovod Družba. Nicméně nedostatek benzínu zatím nehrozí.

Unipetrol dnes zveřejnil hospodářské výsledky za letošní třetí čtvrtletí. Společnost se propadla do ztráty téměř 318 milionu korun. Tržby jí vzrostly na 81 miliard korun.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme