Novým ředitelem Českých drah se stal Michal Krapinec. Dosud vedl jejich dceřinku ČD-Telematika

Michal Krapinec se stal ve čtvrtek novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah. Na tiskové konferenci to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Post v čele státního dopravce byl uvolněný po únorové rezignaci Ivana Bednárika. Krapince do funkce zvolila po výběrovém řízení dozorčí rada společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:50 24. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový šéf Českých drah Michal Krapinec

Skupina České dráhy v prvním pololetí loňského roku skončila ve ztrátě 217 milionů korun (Ilustrační foto) | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Volba dává Českým drahám jistotu dobrého vedení s patřičným nadhledem,“ řekl Kupka.

Připomněl, že dráhy zaznamenaly během covidové krize ztráty až kolem sedmi miliard korun. Jsem přesvědčený, že kvalifikace pana Krapince pomůže společnosti se vyrovnat s velkým výpadkem tržeb a České dráhy se přes toto těžké období pod jeho vedením přenesou,“ dodal ministr.

Šéf Českých drah Bednárik končí, firmu dočasně povede Kraus. Odchází i dva členové představenstva

Číst článek

Pětatřicetiletý Krapinec se funkce ujme 4. dubna. Po zvolení uvedl, že jeho mise v čele státního dopravce bude těžká, nepovažuje ji však za sebevražednou.

Upozornil, že se potřebuje nejprve seznámit s detaily firmy, jedním z jeho cílů bude zlepšení kvality služeb. Udělám vše pro to, aby České dráhy byly pro zákazníky první volbou, a nikoli volbou jedinou,“ zdůraznil.

Nový šéf drah uspěl ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo celkem 11 uchazečů. Ty posuzovala výběrová komise, která dozorčí radě nakonec doporučila Krapince. Jeho volba byla podle předsedy rady Miroslava Zámečníka jednomyslná.

Od ukrajinských hranic se zatím vrátil jeden evakuační vlak Českých drah, druhý na místě zůstává

Číst článek

Krapinec v Českých drahách už v minulosti skoro čtyři roky působil, byl například ředitelem odboru strategie a správy majetkových činností nebo odboru projektové kanceláře.

Ještě předtím byl také v dceřiné firmě drah ČD Cargo. Od června 2020 byl ve vedení další firmy ze skupiny státního dopravce ČD-Telematika, od loňského podzimu pak byl v jejím čele.

Dráhy zároveň dále hledají člena představenstva, který bude zodpovídat hlavně za finance. Zámečník ve čtvrtek řekl, že ve výběrovém řízení byl jeden uchazeč, který by podle komise na tuto pozici vyhovoval. Podnik však podle Zámečníka bude ještě hledat i mezi dalšími možnými kandidáty. Jasno by mělo být v řádu týdnů.

Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku skončila ve ztrátě 217 milionů korun. Skupina zaměstnává kolem 23 500 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme