Krávy už nemusí dojit podle předpisů, mléčné kvóty v EU skončily

Po 31 letech dnes skončily limity, které evropské zemědělce brzdily v produkci mléka. Od teď můžou vyrábět neomezeně. Někteří čeští farmáři se ale bojí, že se na zdejším trhu objeví zahraniční konkurence, která začne prodávat vlastní mléko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy na pastvě

Krávy na pastvě | Foto: Patrik Rozehnal

Kvůli možnému přetlaku na trhu by pak mohly mlékárny snížit výkupní ceny. To by byla dobrá zpráva pro zákazníky v obchodech, ale špatná pro producenty.

„Je strach z toho, aby některé státy nevyužily zrušení kvót k navýšení produkce a k zásobování ostatních států Evropské unie, na což bychom jako mlékaři v ČR doplatili,“ pojmenoval jednu z obav farmářů šéf představenstva společnosti Havlíčkova Borová Zemědělská Aleš Málek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor zemědělců na mléčné kvóty zjišťovala na farmě v Havlíčkově Borové Hana Mikulincová

Tam chovají 550 krav a nadojí 12 až 15 tisíc litrů mléka denně. I po zrušení kvót chtějí, stejně jako doposud, dodávat veškerou produkci jedné mlékárně.

„My tomu mléku věříme, takže si nedokážu představit, že bychom ho prodávali do více mlékáren,“ říká Málek.

Právě zpracovatelé budou mít od dubna trumf v ruce – budou si moci víc vybírat. Spotřebitel konec kvót tak rychle nepocítí. Není totiž vůbec jisté, jestli se ceny skutečně sníží. Pokud ano, v obchodech se to projeví až s několikaměsíčním zpožděním.

Mléčné kvóty byly v EU zavedeny v roce 1984, cílem bylo omezení nadprodukce mléka, stabilizace trhu a ustálení nákupních cen. Členské státy měly stanoveno povolené vnitrostátní množství mléka pro dodávky a pro přímý prodej. V Česku začaly být kvóty uplatňovány od roku 2001, tedy ještě před vstupem do EU. Po vstupu byly upraveny podle pravidel Společné zemědělské politiky.

„Mlékárna by měla sama profitovat z toho, že tady bude po určitou dobu přetlak mléka. To nebude trvat dlouho, rovnováha se ustálí velmi rychle. Jestli jsme uspěli v konkurenci doteď, tak bychom měli být schopni v ní uspět i dál,“ odhaduje místopředseda Českomoravského svazu mlékárenského Oldřich Obermaier.

Riziko je podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy velmi výrazné:

„I Evropská komise upozorňuje na to, že některé země budou významněji zvyšovat svoji produkci právě proto, že se na to dlouhodobě připravují – chovatelé i zpracovatelé významně investují."

Přehrát

00:00 / 00:00

V Evropě přestávají ode dneška platit kvóty na výrobu mléka zavedené v roce 1984. O rizicích mluví předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha

„Evropská komise také říká, že některé země budou snižovat svoji produkci. Mezi nimi je vyjmenovaná i Česká republika,“ dodává.

Ceny mléka v Česku jsou v posledních letech stabilní, důvodem je i celosvětově silná poptávka.

Velké změny na českém trhu proběhly naposledy před šesti lety. Tehdy se ceny snížily o více než 2 koruny na 6,20 koruny za litr.

Hana Mikulincová, mka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme