Křetínského Energetický a průmyslový holding prodává Pražskou teplárenskou francouzské skupině Veolia

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského prodává Pražskou teplárenskou francouzské skupině Veolia. Cena nebyla zveřejněna. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Informoval o tom v pondělí mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj. Veolia získá také maďarského výrobce tepla Bert.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatel Daniel Křetínský

Podnikatel Daniel Křetínský | Foto: Ladislav Němec | Zdroj: Profimedia/MAFRA

Energetický a průmyslový holding (EPH) drží v Pražské teplárenské stoprocentní podíl prostřednictvím společnosti EP Energy. Křetínský uvedl, že Veolia měla o firmu vážný zájem.

Omluva za diskriminaci. Pražská teplárenská nejmenovala ženu do ředitelské funkce kvůli pohlaví

Číst článek

„V kontextu naší dlouholeté spolupráce s Veolií, dohody o partnerství při budování nízkoemisních zdrojů výroby tepla pro její potřeby a v neposlední řadě kvalitě Veolie jako provozovatele teplárenských soustav jsme nakonec s divesticí souhlasili,“ sdělil Křetínský.

V roce 2017 získal Křetínský od Prahy v Pražské teplárenské čtvrtinový podíl. Tyto akcie byly tehdy ohodnoceny na 3,1 miliardy korun.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. Dodává teplo do více než 230 000 domácností a do desítek administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Firmě loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,3 procenta na 580 milionů korun.

Veolia rovněž získá největšího výrobce tepla v Budapešti Bert, kde EPH drží prostřednictvím EP Energy téměř 96 procent. Také tuto transakci musí schválit antimonopolní úřad a musí být splněny některé další technické podmínky. Ani cenu tohoto obchodu žádná ze stran nezveřejnila.

Víc než 70 firem v holdingu

EPH byl založen v roce 2009. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. EPH zahrnuje více než 70 firem v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Velké Británii, Irsku, Itálii a Francii.

Křetínského Energetický a průmyslový holding loni vykázal rekordní zisk i tržby v řádu desítek miliard

Číst článek

Loni zvýšil meziročně provozní zisk EBITDA o desetinu na 56 miliard korun (2,1 miliardy eur), konsolidované tržby pak vzrostly o více než pětinu na 230 miliard korun (8,6 miliardy eur).

Křetínský je pravidelně zařazován mezi nejbohatší Čechy. Server Seznam Zprávy, který na chystaný obchod upozornil, připomněl, že Křetínský drží podíly také v dalších teplárenských firmách. Jde o Plzeňskou teplárenskou, severočeský podnik United Energy nebo východočeské Elektrárny Opatovice.

Veolia zaměstnává po celém světě téměř 180 000 lidí. V Česku Veolia Energie ČR a její dceřiné společnosti působí v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji a také v Praze. Společnost má zhruba 1600 zaměstnanců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme