Kritici Dřevěné knihy tvrdí, že tendry zvýší nezaměstnanost

Dřevěná kniha ministerstva zemědělství zlikviduje malé místní dřevaře a zvýší nezaměstnanost hlavně v příhraničních regionech. Kritika koncepce hospodaření ve státních lesích znovu zazněla na veřejné debatě v Senátu. Mluvilo se především o budoucnosti drobných regionálních firem. Námitky dostane ministr zemědělství ze Senátu formou doporučení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní porosty

Lesní porosty | Foto: Hana Staňková

Podle Zdeňka Valného z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů je zřejmé, že díky nově nastaveným tendrům ovládne trh kartelová dohoda několika velkých firem.

„To povede jednoznačně k tomu, že budou znovu vytvořeny už dnes existující regionální monopoly dodavatelů dříví a lokální dřevozpracovatelé, zejména menší a střední, se dostanou do područí těchto monopolních dodavatelů v daných regionech,“ uvedl Zdeněk Valný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lucie Husárové o Dřevěné knize v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Dřevěnou knihu vzala vláda na vědomí. Koncepce umožní každý rok vypsat tendry na těžbu ve státních lesích na pět let. Zakázka bude komplexní a každý rok se bude soutěžit na pětině území.

Právě možnost průběžných změn ocenil děkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendlovy univerzity v Brně Petr Horáček. Systém zaváděny Dřevěnou knihou umožní tendry postupně měnit, pokud se v některých ohledech neověří.

Děkan Horáček připouští, že i když vítězové tendrů musí pětinu dřeva nabídnout na aukcích a burzách, drobní dodavatelé lesnických prací se nakonec ke dřevu vůbec nemusí dostat.

Práce pro místní lidi

„Ty malé firmy, které vytváří zaměstnanost, nemusí mít přístup ke dřevu, jakkoliv se v té Dřevěné knize argumentuje tím, že je motivace prodávat dvacet procent dříví přes veřejné trhy. Na druhou stranu může být tento požadavek velmi snadno splněn tím, že na veřejné trhy umístí někdo dříví, o které malé a střední podniky nestojí,“ řekl Petr Horáček.

Skutečnost, že zakázka bude víceletá, umožní podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Nováka dohodu mezi regionálními firmami a vítězi tendrů. Ti tak nebudou na řadu prací najímat dělníky odjinud, ale dají práci lidem v místě.

zpracování dřeva | Foto: Robert Mikoláš

Jiří Novák také upozornil, že státní lesy nejsou jediné a malí dřevaři dostávají zakázky i odjinud.

„Je to pouze padesát procent celkové suroviny v České republice, takže by každý měl hledat řešení i u toho druhého partnera. Na druhou stranu Dřevěná kniha říká, že se jedná o střednědobou zakázku. Tam já vidím velikou výhodu a perspektivu pro malé dřevozpracovatele, že budou moci jednat s vítězem výběrového řízení a uzavírat s ním dlouhodobější kontrakty po dobu trvání jeho zakázky, ať je to rok dva, tři, čtyři nebo pět,“ řekl Jiří Novák.

Přibližně 60 procent lesů u nás je státních a většinu obhospodařují Lesy České republiky. Obce a města vlastní přes 16 procent a více než 19 procent lesů patří soukromým fyzickým osobám. Na právnické osoby připadají necelá tři procenta.

Lucie Husárová 1, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme