Kritická situace v Japonsku ovlivňuje i herní průmysl

Řádění živlů v Japonsku a následné výbuchy mají dopady i na herní průmysl. Řada firem kvůli úspoře energie odpojila servery pro hraní online nebo odložila data vydání dlouho očekávaných titulů. Největší problémy má společnost Sony, mimo jiné výrobce Playstationu 3. Musela už zavřít sedm továren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toshiba Regza GL1, první komerčně nabízená autostereoskopická 3D televize

Toshiba Regza GL1, první komerčně nabízená autostereoskopická 3D televize | Foto: Toshiba

První vlna tsunami odplavila z továren přes dvanáct tisíc kusů playstationů a skoro šest tisíc xboxů. Firmy se proto snaží Japonsku pomáhat - Nintendo i Namco Bandai věnovali shodně 100 milionů yenů (asi 21 milionů korun) na opravu poničené infrastruktury. Vedení Sony darovalo rovných 300 milionů yenů (cca 63 milionů korun) a 30 tisíc rádií.

Kromě Sony má problémy i Panasonic, Toshiba nebo Canon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace zjišťovala Alžběta Havlová

Přes všechno, co se v Japonsku děje, se výrobci snaží ze všech sil pokračovat v práci, píše server BBC. Například Panasonic nemůže kvůli otřesům zkontrolovat své dvě továrny.

Zastavit práce ve třech závodech musela i forma Shin-Etsu Chemical, která vyrábí křemíkové destičky používané v polovodičích.

Toshiba, která stojí za zhruba třetinou světové produkce paměťových čipů NAND, jež jsou třeba součástí iPodu od firmy Apple, včera oznámila, že obnovila výrobu v továrně na severu Japonsko. I tak ceny těchto čipů rychle vzrostly.

Canon hlásí tři vážně poškozené závody, které vyrábí LCD obrazovky, objektivy a inkoustové tiskárny.

V okolí Japonska je také velké množství podmořských kabelů, díky nimž funguje velká část celosvětové internetové sítě. Avšak zatímco japonský hich-tech průmysl utrpěl značné škody a snaží se dostat zpátky „na nohy“, pevná komunikační infrastruktura zůstala až pozoruhodně neporušená.

Proto během zemětřesení a následných vlnách tsunami internet v Japonsku fungoval relativně bez problémů a naopak pevné linky a mobily byly téměř nedostupné.

Telefonní operátor NTT East Japan oznámil, že z provozu bylo vyřazeno skoro 880 tisíc telefonních linek.

Alžběta Havlová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme