Křivá, zato levnější. Obchody zkouší nabízet i nevzhlednou zeleninu

Nestandardně vypadající zeleninu by už zemědělci nemuseli likvidovat, začínají se o ni totiž zajímat některé supermarkety. Lidé tak mohou v několika řetězcích koupit třeba příliš zahnuté okurky, pokroucené papriky nebo brambory. Stojí až o polovinu méně než standardně vypadající kusy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okurky. I ne úplně rovná zelenina může chutnat dobře

Okurky. I ne úplně rovná zelenina může chutnat dobře | Foto: Marcela Rovnerová

Zemědělci běžně likvidují esteticky nevyhovující zeleninu třeba na kompostu, dávají ji na zkrmení nebo vyhazují. Zájem obchodníků by to mohl změnit.

Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo spolupráci mezi pěstiteli a prodejci vítá, podotýká však zároveň, že ne všechno ještě funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí iniciativy zachraň jídlo Adam Podhola byl hostem ČRo.

„Zatím není úplně dořešená ta logistika nebo vůbec dodávání té zeleniny, protože zatím po ní nebyla poptávka. Myslím, že to je úkol a taková výzva pro příští rok pro zemědělce a třeba i pro nás, abychom se snažili najít způsob, jak co nejefektivněji dostávat takovou zeleninu do obchodů a jak vlastně vytvořit i ten odbyt,“ poznamenala.

Přístup prodejců, kteří křivou zeleninu zařazují do své nabídky, vítá i Zemědělský svaz České republiky. I jeho předseda Martin Pýcha však upozorňuje na možná úskalí.

Bude podle něj záležet hlavně na zájmu zákazníků, ale možný problém může být i to, že pěstitelé nemohou nabízet vždy stejné množství takové produkce.

„Někdy je rok, kdy vlivem nějakých klimatických jevů je toho nestandardu hodně, a pak jsou období, kdy téměř nemáte žádný,“ uvedl Pýcha.

ČRo, Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme