Krize automobilek už začíná dopadat i na německé výrobce

Evropou se šíří ne moc pozitivní hospodářské informace. Problémy postihly už i automobilky Volkswagen a Škoda Auto. Francouzské konsorcium PSA Peugeot Citroën kvůli nízké poptávce získá od vlády pomoc až sedm miliard eur. Ford navíc musí přesunout výrobu ze závodu v Belgii do Španělska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Největší evropská automobilka Volkswagen zaznamenala za devět měsíců meziroční pokles provozního zisku o 1,6 procenta. V samotném třetím čtvrtletí činil tento meziroční propad 19 procent.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary to ukazuje, že klesající poptávka po nových vozech v Evropě už začíná působit i na dříve rezistentní německé výrobce, což je znepokojující informace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci evropských automobilek komentoval ve Světě o deváté analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara

„ Ale když se podíváme blíže na výsledky Volkswagenu, které včera zveřejnil, uvidíme, že tržby firmy se nadále zvyšují , nicméně kvůli poklesům marží de facto na všech úrovních nemůžeme být s těmito výsledky spokojeni. Ale stále Volkswagen patří mezi ty lepší výrobce, zvláště když ho porovnáme s Peugeotem, Renaultem, Fiatem nebo podobně,“ uvedl Šimara ve Světě o deváté.

Mladoboleslavské Škodovce ve třetím čtvrtletí klesl provozní zisk o čtvrtinu, ze čtyř na tři miliardy korun, a v Česku vyrobila téměř o pětinu méně vozů.

„Škodovce taky obdobně jako Volkswagenu rostly tržby, na zisk zase působilo jednak snížení poptávky zvláště v evropských zemích, snížení růstu prodeje vozů v evropských zemích, a taky jsme tady viděli vcelku rapidní navýšení investic do rozšiřování závodů, na jejich modernizaci na nové technologie a podobně,“ komentoval situaci mladoboleslavské automobilky Šimara.

Na oživení automobilového průmyslu si podle něj evropští výrobci ještě nějaký čas počkají.

„Já myslím, že určitě v příštím roce se dočkáme dalších poklesů, i když ty by měly být už mírnější než v letošním roce. Čekám de facto nějaký mírnější růst až v roce 2014,“ odhaduje Jiří Šimara.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme