Krize eurozóny může přinést změnu smluv i sblížení ekonomik

Cílem posledních měsíců bylo uklidnit finanční trhy a zabránit dalším dluhům v eurozóně. Šéfové vlád zemí platících eurem i zbytku Unie se ale přesvědčili o tom, že na vrtkavou náladu světových burz odhodlaná slova o podpoře Řecka a větší disciplíně v eurozóna nestačí. Na nedělním summitu v Bruselu se proto snažili najít razantní řešení problémů eura, konečný návrh slibují představit ve středu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Lisabonského summitu

Účastníci Lisabonského summitu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Zatím není úplná shoda, jak se má posílit kapacita a schopnost spasit zadlužené země evropským záchranným fondem. V něm bylo 440 miliard eur, ale hodně už odčerpala pomoc poskytnutá Portugalsku, Irsku a velkou část si vezme i Řecko ve druhém záchranném balíku 109 miliard eur, který nedávno jako poslední schválilo Slovensko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řešení krize eurozóny a možné institucionální změny fungování EU rozebrali ve Světě o osmé bruselský zpravodaj Pavel Novák a expert na EU Ivo Šlosarčík

Údajně existují dvě varianty, jak fond posílit, shodli se na nich v pátek ministři financí eurozóny. Podle německé kancléřky nefiguruje v žádném z řešení Evropská centrální banka, předseda Evropské rady Herman Van Rompuy však nějaký podíl banky, která může natisknout libovolné množství peněz, na řešení nevyloučil. Německo i Francie už vzkázaly, že definitivní rozhodnutí padne na další vrcholné schůzce EU i eurozóny ve středu.

„Jsme si vědomi zvláštní zodpovědnosti, která leží na bedrech Francie a Německa. Jsme odhodlaní nejpozději ve středu přijmout dohodu, která uklidní finanční krizi. To nám společně s Německem umožní připravit pro skupinu G20 rozhodnutí, která by svět znovu přivedla k hospodářskému růstu,“ uvedl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Součástí řešení krize bude také mnohem větší odmazání dluhů Řecku, než se předpokládalo. Už v létě se eurozóna dohodla, že účast soukromého sektoru – tedy bank a jiných investorů na de facto řízeném bankrotu Řecka bude asi 21 %.

Banky už se ale smiřují s tím, že ze svých pohledávek uvidí jen něco kolem poloviny. Neoficiálně se hovoří o tom, že budou muset obětovat až 60 %. Své pohledávky by musely buď úplně škrtnout, nebo jim notně prodloužit dobu splatnosti a věřit, že Řekové dluhy v budoucnu splatí.

Lisabonská smlouva s krizí nepočítala

Kvůli řešení krize se stále častěji hovoří i o změnách unijních smluv. Podle předsedy Evropské rady by šlo jen o omezené změny, které by EU výrazněji nezměnily. „Nebude to všeobecný převrat v uspořádání Unie, které je zakotvené v Lisabonské smlouvě. Cílem je prohloubení hospodářské unie a posílení fiskální disciplíny,“ uvedl Herman Van Rompuy.

Nepružnost současných pravidel částečně potvrzuje i expert Ivo Šlosarčík z Institutu pro evropskou politiku Europeum. „Lisabonská smlouva se připravovala na zcela jiný vývoj, než jaký nastal. Energie věnovaná na přípravu smlouvy se soustředila hlavně na zahraniční politiku, nikdo moc nepočítal s ekonomickou krizí toho typu, které čelí EU,“ vysvětluje Šlosarčík.

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

EU podle něj postrádá většinu nástrojů, kterými by na krizi mohla reagovat. Přestože Lisabonská smlouva u řady otázek nutnost jednomyslného rozhodování odstranila, v těch nejcitlivějších včetně ekonomických – například v harmonizaci daní – však nutnost shody všech zemí zůstala. „Evropská komise se dlouhodobě snaží, aby se více hlasovalo kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti,“ popisuje expert na EU.

Pokud by se Francie s Německem nebyly schopny dohodnout, celé jednání by se zablokovalo. Země mají na řadu otázek kolem řešení krize eurozóny rozdílné názory. Komunikace mezi státy platícími eurem a těmi bez eura by se však už brzy měla zlepšit. „Dříve byly summity eurozóny před setkáními všech států EU a existoval dojem, že co se dohodne v rámci eurozóny už velký summit jen lehce formálně schválí. Nyní to bude naopak, užší summit eurozóna bude až po celounijním setkání,“ dodává Ivo Šlosarčík z Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Pavel Novák, Martina Mašková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme