Krize eurozóny znepřáteluje Evropany, míní analytik Robejšek

Německo se více než dosud zapojí do pomoci zadluženým státům eurozóny. Navýšení Evropského fondu finanční stability o stovky miliard eur odsouhlasili němečtí poslanci. Ekonomický poradce a politický analytik Petr Robejšek rozhodnutí kritizuje, podle něj fond nic neřeší a jen oddaluje zánik eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Kancléřka Angela Merkelová se nakonec nemusela při hlasování opírat o podporu opozice, v opačném případě mohla být ve hře i její demise. Podle Petra Robejška je třeba pátrat po motivech, které vedly německé poslance k prosazení návrhu, který je pro Německo nevýhodný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle analytika Petra Robejška rozhodnutí Německa o navýšení záchranného fondu jen oddaluje umírání eurozóny

ČTĚTE TAKÉ: Bundestag schválil rozšíření evropského záchranného fondu

„Pozitivní hlasy byly motivovány buď naivitou, neschopností, nebo záměrem. Osobní zájmy převážily nad národními zájmy. Poslanci vládní CDU-CSU byli velice tvrdě donuceni, aby se chovali tak, jak se mají chovat. Pak už zbývá ta část poslanců, která je hloupá, nebo naivní,“ nešetří kritikou Robejšek.

Podíl Německa na garancích v záchranném fondu se má zvýšit z asi 120 miliard eur na více než 200 miliard.

Poslanci Bundestagu odhlasovali navýšení Evropského fondu finanční stability | Foto: Reuters

„Situace je fatální a nynější způsoby ‚řešení‘ znamenají, že se buď ukáže, že Řecko nebo jiná země zkolabuje rychle, nebo pomalu. V každém případě bude muset být eurozóna konsolidována. Jedná se jen o to, kolik to bude stát peněz a co to bude znamenat pro jednotu Evropy,“ varuje analytik.

Pokud se bude agónie prodlužovat, může prý dojít k rozpadu eurozóny nebo i Evropské unie. „Už teď ale dochází k podprahovému a stále zřetelnějšímu znepřátelení Evropanů,“ míní Robejšek a připomíná, že jedním z cílů politické integrace bylo naopak evropské národy sbližovat.

Horší ze dvou špatných řešení

Německo jako nejsilnější země EU a eurozóny podle něj mělo být mnohem zdrženlivější k velkorysému navýšení garancí pro zadlužené státy. „Kdyby se německá vláda a kancléřka věnovala prospěchu eurozóny a ne jen prospěchu uchování své vlastní pozice, tak mohly udělat kroky, které by eurozóně, Unii i samotnému Německu prospěly,“ míní Robejšek.

Eurozóna podle něj může v současné podobě přežít jen několik měsíců. „Jestli se to umírání prodlouží, bude samotné umření velice komplikované a spojené s velkými náklady. Buď se euro a eurozóna za velkých nákladů zachrání, nebo se za velkých nákladů rozpadne. Máme na výběr mezi dvěma špatnými řešeními a kancléřka si vybrala to horší,“ dodává Petr Robejšek.

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme