Krize nejvíc doléhá na malé podniky, ty žádají pomoc od státu

Na malé firmy nejvíc dopadá hospodářská krize v Česku. Dvěma pětinám z nich ubylo v lednu přes 30 procent zakázek. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků. Vláda kvůli hospodářské krizi chystá opatření na podporu zaměstnanosti i investice. Asociace malých a středních firem ale požaduje od státu okamžité řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Malé a střední firmy například navrhují, aby odstupné propouštěným zaměstnancům platil stát a zkrátila se výpovědní lhůta na pouhý jeden měsíc. Podle předsedy Asociace Břetislava Ošťádala také požadují od státu, aby jim ulehčil od plateb na zdravotním a sociálním pojištění za zaměstnance.

"Dovolili jsme si navrhnout možnosti odkladu těchto splátek bez uplatňování úroků z prodlení okresní správou sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami s tím, že po ukončení recese bychom sepsali dlouhodobější splátkové kalendáře, takže bychom ty prostředky víceméně státu v budoucnosti vrátili," vysvětlil Břetislav Ošťádal.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl považuje podobné návrhy za nesystémové, které problémy firem jen odsunou do budoucna. Nicméně vládní opatření, která mají pomoci ekonomice, se podle něj projeví až v delším časovém období. Firmám tak letos už nepomohou.

"Podle mě teď stát ani Česká národní banka už nemůže vůbec bojovat o rok 2009, bohužel v tom jsou podniky teď samy. Nevěřím tomu, že jakákoli fiskální nebo měnová politika teď může hnout s rokem 2009. To, co můžeme udělat, je podívat se na rok 2010. Bohužel, zpoždění mezi těmi politikami je strašně velké, čili nevěřím v to, že vláda nebo centrální banka může podnikům v roce 2009 pomoct," řekl Radiožurnálu Michl.

Národní ekonomická rada vlády předložila celkem 250 různých návrhů na řešení krize.

K tématu si můžete také přečíst:
Národní ekonomická rada vlády pomůže s protikrizovým plánem
Sociální demokraté představili svůj plán na oživení hospodářství
Kalousek: Deficit upraveného rozpočtu může být až 75 miliard Kč
Průmyslovým firmám v zemích eurozóny prudce ubývají nové zakázky

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme