Krize nutí Čechy podnikat, za čtvrt roku přibylo 11 tisíc živnostníků

V České republice přibývá podnikatelů a živnostníků. Neznamená to ale, že by naše společnost bohatla. Spíš jde o reakci a zvyšující se ekonomické potíže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnost. Ilustrační foto.

Živnost. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle posledních údajů ministerstva průmyslu bylo v Česku evidováno na konci třetího čtvrtletí jeden milion a 940 tisíc podnikatelů, tedy téměř o 11 tisíc více než čtvrt roku předtím.

Jedním z důvodů, proč se stále více lidí pouští do podnikání, může být to, že není dostatek nabídek zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co stojí za rostoucím počtem podnikatelů, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

I úřady práce radí: Než marně a dlouho hledat místo někde v podniku, který stejně může časem skončit, je lepší založit vlastní živnost.

„Úřady práce se snaží v rámci rekvalifikačních kurzů připravit své uchazeče, kteří nemohou najít uplatnění na úřadu práce, aby třeba začali podnikat. Úřad práce jim přispívá v rámci aktivní politiky zaměstnanosti na nový podnikatelský program, to znamená podporuje bývalé uchazeče o zaměstnání, kteří začínají podnikat,“ říká ředitel odboru ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek.

Také Zdeňka Janecká, vedoucí odboru pojistného OSVČ z České správy sociálního zabezpečení, si myslí, že za rostoucím počtem podnikatelů je stále menší šance lidí najít zaměstnání.

„V těchto situacích si lidé řeknou, že to zkusí aspoň jako podnikatel, jestli se nechytí v tom oboru, a požádají o živnostenský list nebo o nějaké oprávnění,“ potvrzuje Janecká.

Najímáním živnostníků šetří i firmy

Důvodem může být i to, že podnik sám nabídne zaměstnanci, aby pro něj začal pracovat jako externista. Firma tak ušetří na platbách sociálního pojištění.

„Může to mít i negativní důsledek v tom smyslu, že v řadě případů tím někdo jako podnikatel supluje zastřený pracovněprávní vztah. Na to my ale reagujeme v rámci zpřesnění definice nelegální práce, která už je teď schválená a měla by platit 1. ledna 2012,“ vysvětluje Vaňásek.

Pokud skutečně dolehne na českou ekonomiku recese, dá se čekat, že lidí, kteří se zaevidují jako podnikatelé, bude dál přibývat.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme