Krize v Athénách dopadla na německou Commerzbank

Krize v Řecku začíná dopadat na německé banky. Zpřísněná kritéria Evropského bankovního úřadu by mohla znamenat, že pro doplnění potřebného kapitálu budou potřebovat dvojnásobek původně předpokládaných 5,2 miliard eur. Teď se zdá, že pět miliard bude potřebovat jen samotná Commerzbank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Free Digital Photos, Grant Cochrane

Nové zátěžové testy způsobily německým bankovním domům nepříjemné překvapení. Především druhá největší Commerzbank, kterou odpis řeckých dluhopisů přišel na 700 milionů, bude pravděpodobně potřebovat mnohem více kapitálu, než se předpokládalo.

Oproti očekávaným necelým třem miliardám eur bude muset kvůli obnovení důvěry navýšit kapitál podle všeho až o pět miliard. Vedení firmy mluví o tom, že udělá vše pro to, aby nemuselo znovu žádat o pomoc německou vládu. Ta už v současnosti vlastní 25 procent akcií.

V reálu to znamená dramatické omezení úvěrování, což se nejvíce dotkne především malých a středních podniků.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme