Krize v Itálii dopadá na mladé, každý třetí nemá práci

Bezmála třetina Italů do 25 let nemá práci. Mladí jsou tak hlavní obětí dluhové krize, která teď Itálii ohrožuje. Vyplývá to z údajů Italského statistického úřadu. Přes 30 procent lidí ve věku 15 až 24 let marně shání zaměstnání. Celkově je přitom v zemi bez práce jen necelých 9 procent občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost (ilustr. obr.)

Nezaměstnanost (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejhorší je situace mladých žen na jihu Itálie. Práci tam nemají čtyři dívky z deseti.

Nezaměstnanost mladých přitom v celé zemi rychle roste. O problému se ví už dlouho. Odborníci upozorňují, že v Itálii je velmi těžké propustit zaměstnance, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou.

Firmy se proto bojí přijímat nové pracovníky. Na to doplácejí hlavně mladí, kteří kvůli tomu nemůžou sehnat zaměstnání. Pokud mladí Italové nemají práci na dobu neurčitou, nemohou si vzít hypotéku, koupit byt, založit rodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ondřej Houska mluví o italském pracovním trhu v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Velký počet nezaměstnaných mladých lidí ale má obrovské následky nejen pro ně samotné, ale i pro italskou státní pokladnu, která tak plýtvá potenciálem svých nejnadanějších lidí.

„Naši nejnadanější studenti odcházejí. Každý rok odejde 300 absolventů z celkem 3000, a to jsou ti nejtalentovanější. Takže Itálie se v tomto podobá zemím rozvojového světa, z kterých také odcházejí nejvzdělanější lidé do vyspělých zemí. Až na to, že Itálie sama je vyspělá země a v tomhle je ve světě unikátní,“ řekl pro Radiožurnál profesor ekonomie v Miláně Francesco Giavazzi.

Nová vláda premiéra Maria Montiho už slíbila reformy. Odbory je ale zatím tvrdě odmítají.

Italští mladí na tom i přes vysokou nezaměstnanost stále nejsou v Evropě nejhůř. Ve Španělsku nemá práci přes 40 procent mladých lidí.

Hanka Shánělová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme