Krize v Řecku dopadá mimořádně silně na mladé lidi

Skoro čtvrtina Řeků mladších 30 let je bez práce. A podle jednoho průzkumu dokonce sedm z deseti vzdělaných mladých lidí vážně uvažuje o emigraci. Mezi řeckou mládeží prostě převládá zmar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Řekové

Mladí Řekové | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Themelis vystudoval 3 vysoké školy. Jeden ze svých diplomů má z prestižní Katolické univerzity v belgické Lovani. Přesto kvůli krizi přišel o práci a na pár měsíců se octnul na dlažbě. Až nedávno si konečně něco našel - v televizi, která vysílá jen komiksy píše zprávy pro děti. Za tisíc eur čistého měsíčně.

„Před 3 lety by mi to nestačilo. Ale teď jsem za to opravdu hodně šťastný", říká Themelis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skoro čtvrtina mladých Řeků nemá práci. Jak vidí budoucnost svojí země zjišťoval v Athénách Ondřej Houska.

Většina jeho přátel totiž vůbec žádnou práci nemá. Ti, kteří loni nebo letos vychodili školu, prý skoro nemají šanci si něco najít. Ti starší kvůli krizi o svoji práci přišli a najít si něco nového je skoro nemožné. Tedy pokud nemáte vlivné známé.

„Ve státní i v soukromé sféře to funguje asi takhle: potřebujeme novináře, víme o někom? A někdo řekne: jasně, mám bratrance a jeho strýc zná někoho, jehož syn vystudoval žurnalistiku. O.K., tak mu zavolejte."

Protekce a korupce

Themelis připomíná, že protekce a korupce jsou snad největší problémy současného Řecka. A taky přebujelá státní správa, která platí mnoho lidí, kteří se v práci ve skutečnosti nikdy neukázali.

Themelis proto chápe, že současná vláda musí dělat tvrdé škrty. Ale v úspěch plánu na záchranu Řecka nevěří. Vidí, že ekonomika padá do hluboké recese a růst není v dohlednu. Navíc mu vadí, že vláda bere všem, i těm čestným, kteří tvrdě pracují.

Tisíce Themelisových vrstevníků na činnosti socialistické vlády nevidí ani jedno pozitivum. Jsou to hlavně mladí lidé, kteří protestují v řeckých ulicích. K nespokojencům patří i Yannis. Řecká vláda je podle něj jen loutkou mocnějších zemí:

„Vláda šetří jen proto, že jí to řekli Američané. Sami Řekové nemají na výběr.“ Podle Yannise se teď mediální propaganda snaží Řekům namluvit, že musejí šetřit.

Odchod do zahraničí? Ne

Vydají se tedy mladí Řekové kvůli krizi své země masivně do zahraničí? Themelis si to rozhodně nemyslí.

„Řekové nejsou jako vy nebo jiní Evropané. Když Čech řekne, že odejde do Ameriky, tak to prostě udělá. My spíš říkáme: ach jo, jak by nám bylo lépe třeba ve Stockholmu. A pak jen sedíme, pijeme frappé a celý den truchlíme nad svou finanční situací," vysvětluje

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme