Krize v Řecku ohrožuje i malé a střední české firmy. Některé s ním přestaly obchodovat

Řecká krize dopadá i na české obchodníky. Někteří vývozci si tak pro svoje výrobky hledají nová odbytiště. Ohrožené jsou navíc i jejich pohledávky vůči řeckým firmám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbol eurozóny před Evropskou centrální bankou

Symbol eurozóny před Evropskou centrální bankou | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

Celkem mají české firmy u řeckých podnikatelů pohledávky za více než miliardu korun. Zhruba polovina z toho připadá na malé a střední firmy. Ty jsou také řeckou krizí nejvíc ohroženy.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka proto některé společnosti přistoupily k opatřením a obchod s Řeckem úplně zastavily:

„Většina našich exportérů zredukovala dodávky do Řecka, někteří je úplně zastavili. Popravdě řečeno nejenom naši dodavatelé, ale všichni světoví dodavatelé. Všichni, kdo obchodovali s Řeckem, jsou dneska velmi obezřetní a spíše se snaží hledat alternativní trhy, případně alternativní dodavatele.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Krize v Řecku ohrožuje hlavně malé a střední firmy. Některé s ním přestaly obchodovat. Téma pro redaktorku Zuzanu Švejdovou

Loni byl celkový vývoz do Řecka zhruba 6,5 miliardy korun. Zásadními produkty, které české firmy do země vyvážejí, jsou dopravní prostředky a zboží informačních a komunikačních technologií.

Problémy jsou vidět i u dovozu řeckého zboží do České republiky. Dochází ke zpomalování dodávek z řecké strany.

Přesto se ale čeští importéři s řeckou krizí vyrovnávají lépe než vývozci. Nejvíce se dovážejí potraviny, a to hlavně ovoce a zelenina. Ty jdou poměrně snadno nahradit dovozem z jiných zemí, třeba ze Španělska, Itálie nebo z Francie.

„Velké řetězce, které nakupují ovoce, zeleninu nebo oleje a ořechy, si v tuto chvíli hledají alternativní dodavatele. Někteří samozřejmě ještě čekají, dojíždějí dodávky,“ dodává Havlíček.

ONLINE: V Bruselu se mluví o dohodě s Řeckem, v Aténách o možných předčasných volbách

Číst článek

Řecká krize naopak neovlivňuje cestovní ruch. Do Řecka každoročně vyráží okolo 300 tisíc českých turistů. Podle cestovních kanceláří letos jejich počet ještě vzroste, a to až na 400 tisíc.

Cestovní kanceláře a agentury radí, aby si lidé na dovolenou vzali více hotovosti. Někteří prodejci odmítají bezhotovostní platby.

Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme