Krize vládních VV zatím nechává trhy v klidu, koruna posiluje

Česká měna posiluje. V noci na dnešek prorazila úroveň 17 korun za dolar a posílila i vůči euru. Vnitrostranická krize Věcí veřejných, která by podle pozorovatelů mohla ohrozit i vládní koalici, tak investory zatím nevzrušuje. Podobně korunu zatím nesráží ani situace na trzích, kde nejen kvůli problémům na periferii eurozóny i dalšímu zemětřesení v Japonsku panuje nadále nervozita.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Tomáš Adamec

Vládní Věci veřejné se štěpí, předseda strany John mluví o puči. Trhy situaci pozorně sledují, podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela jsou ale dopady sporů na domácí politické scéně spíše opomíjeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jaromír Šindel ve Světě o osmé Rádia Česko

„I když padla Topolánkova vláda, tak se to nějak výrazně neprojevilo na českých vládních dluhopisech. Z tohoto pohledu jsou dopady pravděpodobně menší, ale časy se mění, takže uvidíme, jestli teď budou případné dopady negativní,“ uvedl Šindel.

O rozpadu se mluví i v souvislosti s eurozónou. Některé hlasy tvrdí, že se po Portugalsku trhy zaměří na Španělsko a také ho donutí požádat o pomoc, na což ale Unie nemá.

„Pokud by k tomu došlo, tak by skutečně bylo vidět, že trhy myslí kaskádovitě a donutí jednu zemi pro druhé žádat o finanční pomoc v půlročních intervalech. Z tohoto hlediska by byla nutná další akce eurozóny a muselo by dojít k dalšímu navýšení stabilizačního fondu,“ podotkl Šindel.

Evropská centrální banka včera zvýšila klíčovou sazbu o 0,25 procenta. Podle Šindela se dá v tomto roce počítat s růstem sazeb i v Česku.

„Tvrzení na tiskové konferenci, že Evropská centrální banka bude situaci sledovat velmi pečlivě a že měnová politika je stále spíše uvolněná vůči ekonomickému vývoji, naznačuje vyšší růst úrokových sazeb. České úroky jsou navázány na ty v eurech, tudíž dříve či později se Česká národní banka odhodlá ke zvyšování sazeb,“ dodal ekonom.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme