Krize zasáhla i Vatikán. Jeho rozpočet je v mínusu

Vatikán zveřejňuje od roku 1981 na příkaz tehdejšího papeže Jana Pavla II. roční bilanci státu. Z nejnovější zprávy vyplývá, že stát již třetí rok vykazuje deficit. Za loňský rok se deficit Vatikánu vyšplhal na čtyři miliony a 100 tisíc Eur, o rok dříve, tedy v roce 2008, to byl necelý milion.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán)

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Matic Zupancic

Deficit ale mohl být ještě větší. V roce 2008 Vatikán totiž špatně investoval. Údajně prodal zlato a koupil akcie a nebýt úsporných opatření, deficit mohl být mnohem vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření Vatikánu mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi

Vatikán šetří a Benedikt XVI. to často připomíná. Velmi nákladný je například provoz vatikánského rozhlasu. Ten vysílá ve 40 jazycích.

Podle prohlášení Vatikánu je rovněž velmi nákladné udržování památkových objektů, které patří církvi. Vatikán sice využívá sponzory například na restaurování Berniniho kolonády, ale restaurování dalších objektů hradil Svatý stolec. Významnou položkou rozpočtu tvoří také zvýšené náklady na bezpečnost a samozřejmě platy zaměstnanců, kterých zase jsou přes čtyři tisíce.

Přispívají věřící i turisté

Zdrojů vatikánského rozpočtu je více. Z 250 milionů eur příjmů činí 82 milionů příspěvky věřících. Například v Itálii, která patří společně s Francií a Spojenými státy k největším ‚sponzorům‘ Vatikánu, při daňovém prohlášení musí každý povinně věnovat osm promile z příjmu buď některé církvi nebo státu, který je ale předává výhradně katolické církvi.

Loni se celkově příspěvky věřících z celého světa zvýšili, i přes skandály kolem sexuálního zneužívání mladistvých kněžími.

Na financování aktivit papeže se podílela také vatikánská banka Ior, jejíž jmění činí šest až osm miliard dolarů. Přispěla částkou 50 milionů eur.

Přispívají také episkopální konference nejvíce severoamerické a německé. Ale je tu také obrovský majetek v nemovitostech a dary v závěti. V Itálii katolická církev vlastní na 20 procent všech italských nemovitostí a v poslední době se věnuje také přímo turistickému ruchu. Za poslední rok přijelo do Itálie za náboženským turismem 40 milionů turistů.

Stále silný vliv

Vliv katolické církve v Itálii je velmi silný. Všechny vlády se snaží získat církev na svou stranu. Desítky let Vatikán neplatil vodu a elektřinu, kterou za něj platili italští daňoví poplatníci. Obchodní a turistické aktivity různých náboženských nadací a bratrstev není zdaněná dodnes a na rozdíl od italských občanů, církev neplatí daň z nemovitosti.

Vědunka Lunardi, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme