Kromě hraček jsou zdraví nebezpečné také další čínské výrobky

Čínské hračky jsou jen špičkou nebezpečného ledovce. Skandál s výrobky pro koncern Mattel potvrdil, že zejména ve Spojených státech se prodávají i další velmi nebezpečné čínské produkty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozík

nákupní vozík | Foto: Jan Rosenauer

Zřejmě největší letošní skandál vyvolaly konzervy s čínskou potravou pro psy a kočky, které obsahovaly smrtelný obsah melaminu. Tisíce zvířat po požití obsahu konzervy zahynuly. Několik spotřebitelů se také soudně domáhá náhrad za havárie způsobené prasklými čínskými pneumatikami. Americké federální úřady dále zakázaly dovoz kontaminovaných zubních past.

Asi největší diskuse se nyní vedou kolem čínských potravin. Nejvíce kontaminované jsou rybí a jiné mořské produkty, jablečné koncentráty, ale i některé další druhy potravin. Čínské (většinou státní) podniky často nedodržují smlouvy s americkými a dalšími odběrateli. Někdy dokonce odeslali k zdravotním testům jiné výrobky a poté změnili technologii výroby a dodavatele surovin.

Podobně jako v případě amerického Mattelu se také čínské firmy schovávají za prestižní světové značky. Využívají toho, že konstrukce a design pocházejí ze Spojených států, takže se výrobky z Číny stávají důvěryhodnějšími.

Dalším problémem je dramatické zhoršování životního prostředí v Číně. Masové továrny s levnou pracovní silou většinou nedodržují bezpečnostní předpisy. Čína je největším světovým producentem jedovatých látek a skleníkových plynů. Čínské životní prostředí obsahuje stále více rtuti, olova a dalších jedovatých látek. Ty se tak přirozenou cestou dostávají do potravin.

Čínská strana se snaží nebezpečí bagatelizovat. Američané prý mají až neúměrně přísné předpisy na ochranu spotřebitele. Dosavadní americké testy a zkušenosti ale jednoznačně ukazují, že hračky a další čínské produkty často skutečně ohrožují lidské zdraví a životy. Nejnovějším případem je 18 miliónů kusů hraček koncernu Mattel, které budou staženy z amerického trhu.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme