Krugman: Finanční trhy už možná počítají s rozpadem eurozóny

Rozpad eurozóny by nebyl pro finanční trhy překvapením. Na svém blogu to připouští držitel Nobelovy cena za ekonomii Paul Krugman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurová bankovka

Eurová bankovka | Foto: Free Digital Photos

Podle něj se tato možnost projevuje na příkladu Rakouska. I v jeho případě se v poslední době prudce zvýšily úroky z dluhopisů.

Rakousko je podle Krugmana zdravá země. Je na tom dokonce lépe než Německo, které je obvykle dáváno za příklad. Investoři ale v poslední době za nákup rakouských dluhopisů přesto požadují vysoké úroky.

Podle Krugmana je možné, že už počítají s blížícím se rozpadem eurozóny. Další možností je jejich obava z vysokých závazků rakouských bank v problematické Itálii.

Krugman je známým kritikem razantních rozpočtových škrtů. Na příkladu Rakouska se podle něj ukazuje, že úsporná politika sama o sobě žádnou zemi před problémy na trzích neochrání.

Ondřej Houska, Matthias Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme