Kryptoburzou FTX se zabývá bahamská policie. Společnost Visa s ní po bankrotu přerušila spolupráci

Kauzou kryptoburzy FTX, která v pátek vyhlásila bankrot, se zabývá bahamská policie, napsala v pondělí agentura Reuters. Firma na Bahamských ostrovech sídlí. Skandál otřásl celým odvětvím kryptoměn, bitcoin se zotavuje z poklesu na dvouleté minimum. Konec spolupráce s kryptoburzou ohlásila společnost Visa. Šéf největší kryptoburzy Binance vyzval k regulaci odvětví.

Tento článek je více než rok starý.

Nassau Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryptoburza FTX (ilustrační foto)

„Situace ohledně FTX je nešťastná. Pozorně sledujeme vývoj,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Visa | Foto: Jonathan Raa | Zdroj: Reuters

Firmu nyní vede John J. Ray III, bývalý likvidátor Enronu. Podobně jako u zmíněného energetického giganta společnost provede konkurzním řízením. Třicetiletý zakladatel FTX Sam Bankman-Fried a bývalý šéf podniku o víkendu popřel, že odletěl do Jižní Ameriky.

Společnost spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a regulačními orgány na zmírnění problému a vynakládá „veškeré úsilí na zabezpečení všech aktiv, ať už se nacházejí kdekoli“, uvedl v sobotu nový šéf firmy.

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v USA bankrot, v unii musí zastavit činnost. Generální ředitel rezignuje

Číst článek

„Situace ohledně FTX je nešťastná. Pozorně sledujeme vývoj,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Visa. „Ukončili jsme naše globální dohody s FTX,“ dodal. Kryptoburza a Visa začátkem října oznámily rozšíření partnerství, včetně plánů na zavedení debetních karet Visa s vazbou na účet ve 40 nových zemích.

Nutnost regulace

„Jde o nové odvětví. V minulém týdnu jsme byli svědky toho, jak se v něm věci zbláznily,“ konstatoval před summitem skupiny velkých světových ekonomik G20 v Indonésii šéf Binance, Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao. „Potřebujeme nějakou regulaci. Musíme to provést správně a musí to mít stabilní efekt,“ dodal.

„Myslím, že odvětví má kolektivně za úkol chránit spotřebitele, chránit všechny. Takže to nejsou jen regulační orgány. Regulátoři mají svou roli, ale není to jejich stoprocentní odpovědnost,“ dodal Zhao. Binance zprvu zvažovala převzetí FTX, ale později od transakce upustila.

Kryptoměny oslabují, ztrácí bitcoin i ethereum. Investoři se obávají o situaci kryptoměnové burzy FTX

Číst článek

FTX ve své žádosti o vyhlášení konkurzu uvedla, že má aktiva i závazky v hodnotě deset až padesát miliard dolarů (až 1,2 bilionu Kč) a více než sto tisíc věřitelů.

Z dokumentu, který Bankman-Fried ve čtvrtek poskytl investorům a do kterého nahlédla agentura Reuters, vyplývá, že FTX má závazky ve výši 13,86 miliardy dolarů a aktiva ve výši 14,6 miliardy dolarů. Z těchto aktiv však bylo likvidních pouze 900 milionů dolarů, což vedlo k nedostatku hotovosti, který skončil vyhlášením konkurzu.

Největší kryptoměna bitcoin minulou středu poprvé od roku 2020 klesla pod 16 tisíc dolarů. V pondělí kolem 9.35 SEČ se podle údajů specializovaného webu CoinDesk obchodovala zhruba za 16 780 dolarů. Za posledních 24 hodin si tak odepisovala půl procenta. Od maxima z loňského listopadu bitcoin ztratil přes 75 procent.

Kryptoměna FTT, což je nativní mince burzy FTX, vykazovala pokles o více než 24 procent na 1,5 USD. Před skandálem se FTT pohybovala nad 22 dolary.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme