Banky v čele se švýcarskou UBS chtějí spustit novou kryptoměnu pro přeshraniční obchod

Skupina předních světových bank v čele se švýcarskou UBS se chystá spustit užívání nové kryptoměny v přeshraničním obchodu. Zahájení projektu může představovat novou etapu v přijímání technologie blockchain, tedy databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha, bankovním sektorem, napsal list The Wall Street Journal. Plně funkční by měla být během jednoho roku.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka UBS - logo

Banka UBS - logo | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

V projektu kryptoměny nazvané USC (Utility Settlement Coin), který vznikl v září roku 2015, se spojilo 14 společností včetně předních bank z Evropy, Spojených států a Japonska. Založily společnost Fnality International, do níž celkově investovaly 63,2 milionu dolarů (1,46 miliardy korun), uvedl list The Wall Street Journal.

Měna USC má fungovat jednak jako platební prostředek a také jako kurýr, který nese všechny informace potřebné k dokončení obchodu, což by mohlo snížit čas a náklady transakce.

Kultura křečků brzdí bitcoin. Kryptoměně dominují spekulace, málokdo s ní ale doopravdy platí

Číst článek

Na zpracování obchodu může participovat více stran, zejména pokud půjde o přeshraniční transakci. Zatímco vypořádání obchodu může trvat několik dní nebo týdnů, než se vyjasní nedokončené a nezdařené obchody, se systémem založeným na blockchainu jsou všechny kroky zprostředkovatelů vtěleny do samotné transakce.

Tržní riziko

„Odstraňujete riziko vypořádání, riziko protistrany, tržní riziko. Všechna tato rizika zvyšují náklady a neefektivnost na trhu,“ prohlásil šéf odboru UBS pro inovace a strategické plánování Hyder Jaffrey.

Měna USC bude jištěna prostředky v držení centrálních bank. Kromě UBS jsou do projektu zapojeny Barclays, Nasdaq, Credit Suisse, Bank of New York Mellon, Canadian Imperial Bank of Commerce, State Street Bank & Trust Co., Banco Santander, Commerzbank, ING Groep, KBC Group, Lloyds Banking Group, Mitsubishi UFG Financial Group a Sumitomo Mitsui Banking Corp.

Šéf Fnality Rhomaios Ram řekl, že společnost spolupracuje s regulačními orgány v několika zemích, aby získala potřebná povolení. Věří, že měna USC bude plně funkční do 12 měsíců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme