Kryptoměny oslabují, ztrácí bitcoin i ethereum. Investoři se obávají o situaci kryptoměnové burzy FTX

Kryptoměny v úterý výrazně oslabují, investory zneklidnily nepotvrzené zprávy o finanční situaci kryptoměnové burzy FTX. Její nativní mince FTT kvůli tomu večer odepisovala přes 80 procent hodnoty. Situaci se snažil mírnit zakladatel FTX Sam Bankman-Fried, podle kterého je burza v pořádku. Informace, které se o burze FTX objevily, podle médií označil za nepravdivé fámy.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/Prah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin (ilustrační foto) | Foto: Dado Ruvic/Illustration | Zdroj: Reuters

Odpoledne ale přišla zpráva, že největší kryptoměnová burza Binance chce většinu byznysu FTX převzít, aby jí pomohla z těžkostí.

Nejznámější kryproměna bitcoin ztrácela podle údajů specializovaného webu CoinDesk krátce před 21,00 SEČ 12,8 procenta na 18 204 dolaru (zhruba 440 000 Kč). Dostala se tak nejníž od listopadu 2020. Druhá největší kryptoměna ethereum ve stejnou dobu odepisovala 17,5 procenta na 1320 USD.

Investoři žalují Muska o 258 miliard dolarů kvůli dogecoinu. Využíval pyramidové schéma, tvrdí

Číst článek

„Dnes odpoledne nás FTX požádala o pomoc. Dochází k výraznému omezení likvidity,“ napsal v úterý na twitteru generální ředitel Binance Changpeng Zhao. S výrokem přišel poté, co v neděli sám svým tweetem rozséval pochybnosti o hotovostních rezervách FTX.

Krytoměnová burza FTX se dostala pod silný tlak, když šéf konkurenční burzy Binance v neděli uvedl, že jeho firma prodá své mince FTT. Zdůvodnil to blíže neupřesněným „nedávným odhalením“. Podle amerických médií chtěli za uplynulých 72 hodin klienti z této kryptoměnové burzy vybrat prostředky v přepočtu v hodnotě šest miliard dolarů. Zaměstnancům to podle nich měl sdělit sám šéf FTX Sam Bankman-Fried.

„S ohledem na propad FTT pod úroveň podpory dochází k masivním výběrům z FTX, a to napříč různými aktivy,“ uvedl Justin d'Anethan ze společnosti Amber Group, která se zabývá digitálními aktivy. „Zdá se, že investoři prodávají aktiva nebo je stahují z kryptoburzy. Pravděpodobně to bude chaotický týden,“ dodal.

Bitcoin je nejníže od roku 2020. Cena nejznámější kryptoměny klesla pod 20 000 dolarů

Číst článek

Minulý týden server CoinDesk informoval o účetní rozvaze, která unikla z obchodní firmy Alameda Research. Tu založil Bankman-Fried a podnik má úzké vazby na kryptoměnovou burzu FTX. Zpráva podnítila debatu příznivců kryptoměn na sociální síti Twitter.

„Vzhledem k nedávným letošním událostem se objevila otázka solventnosti FTX. Zatím ale nevidíme žádná tvrdá data, která by tento typ názoru potvrzovala,“ konstatoval provozní ředitel Matthew Dibb ze singapurské firmy pro správu kryptoměnových investic Stack Funds.

„Aktuální situaci vnímáme jen jako krátkodobý problém, který nebude mít výraznější dopad na svět kryptoměn. Trh těžebními stroji naopak registruje nedostatek nabídky oproti extrémní poptávce; i z tohoto důvodu si troufáme odhadovat že se velmi brzy trh otočí a znovu poroste.“ řekl  ředitel společnosti 2bminer Jakub Hlavenka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme