Švýcarsko začalo s regulací kryptoměn, úřad udělil licence na finanční služby dvěma bankám

Švýcarský regulátor finančních trhů FINMA udělil první licence na poskytování finančních služeb se zaměřením na digitální aktiva dvěma novým bankám SEBA a Sygnum. Úřad FINMA současně vydal pravidla, jak v bankách uplatňovat předpisy týkající se praní peněz v oblasti, kde anonymita přináší vyšší rizika, napsal server swissinfo.ch.

Tento článek je více než rok starý.

Curych/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin

Bitcoin | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pravidla omezují transfery digitálních mincí na zákazníky, které banka zná. Ústavy pod dohledem FINMA tedy nemohou přijímat mince od zákazníků jiných institucí nebo jim digitální prostředky posílat. Tento postup platí, pokud informace o odesílateli a příjemci nemohou být v příslušném platebním systému spolehlivě předány.)

‚Musíme myslet i na bezpečnost.‘ Ministři G7 vyzvali k nejvyšší možné kontrole kryptoměn

Číst článek

Česko se zatím podle zakladatele společnosti Platon Finance Davida Tannera jakékoliv regulaci trhu s kryptoměnami vyhýbá.

„ČNB již dříve uvedla, že v případě bitcoinu nejde o peněžní prostředky podle zákona o platebním styku, tedy ani o bezhotovostní peníze, ani o tzv. peníze elektronické. Stát se ale snaží výnosy z těžby nebo prodeje virtuálních měn zdanit. Příslušný zákon ale zatím chybí a k dispozici je pouze vyjádření Finanční správy, které ale nepostihuje všechny situace,“ podotkl.

Švýcarské finanční centrum se v posledních několika letech připravuje na poskytování infrastruktury založené na technologii blockchain pro obchodování s novými digitálními aktivy. Jde o druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů, jež jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Novou platformu plánuje příští rok zavést švýcarský burzovní operátor SIX.

O „digitální“ licenci požádaly FINMA také Bitcoin Suisse, Crypto Finance a Lykke.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme