Kuba zruší konvertibilní peso. Příští rok se v zemi očekává vysoká inflace a po reformě devalvace měny

Kuba od 1. ledna příštího roku výrazně změní svůj stávající měnový systém. Měnovou reformu ohlásil kubánský prezident Miguel Díaz-Canel, píší v pátek světové agentury. Změna systému zřejmě povede k devalvaci kubánské měny, což bude poprvé od roku 1959. Vláda ohlásila, že má v příštím roce v úmyslu výrazně zvýšit platy, protože očekává silný růst cen.

Tento článek je více než rok starý.

Havana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuba od ledna 2021 zruší konvertibilní peso. Zůstane jen kubánské peso.

Kuba od ledna 2021 zruší konvertibilní peso. Zůstane jen kubánské peso. | Foto: Desmond Boylan | Zdroj: Reuters

„Myslíme si, že jsou naplněny podmínky, abychom mohli oznámit začátek této reformy od 1. ledna,“ uvedl kubánský prezident. Reforma počítá se zrušením jedné ze dvou místních oficiálních měn - konvertibilního pesa. Zachováno bude pouze peso, které má ale pro domácnosti mnohonásobně nižší hodnotu než konvertibilní peso.

Kubánský režim měnovou reformu opakovaně odkládal a vyčkával na příznivější ekonomický kontext. Nakonec ale reforma přichází v době, kdy se očekává výrazný propad hospodářství. Hospodářská komise OSN pro Latinskou Ameriku a Karibik (Cepal) očekává, že letos kubánská ekonomika klesne o osm procent. Na ostrovní stát doléhají dopady pandemie covidu-19 i amerického embarga.

Obyvatelé Chile se v referendu vyslovili pro změnu ústavy. Ta současná pochází ještě z doby Pinocheta

Číst článek

Po spuštění měnové reformy se očekává devalvace kubánského pesa. Ekonomové očekávají v příštím roce trojcifernou míru inflace. S vysokým růstem cen počítá i vláda, která slíbila, že výrazně zvýší platy.

Měnová reforma by ale měla učinit Kubu atraktivnější v očích zahraničních investorů, píše agentura AFP.

Na Kubě v současnosti platí komplikovaný systém dvou místních oficiálních měn - pesa a konvertibilního pesa, které je navázáno na dolar. Podmínky, za kterých lze směňovat obě měny, se liší podle toho, kdo peníze drží. Kurz konvertibilního pesa je pro státní podniky stanoven v poměru jedna ku jedné, ale pro veřejnost se mění za 24 pesos v případě nákupu a 25 pesos v případě prodeje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme