Kuba otevírá vrátka k podnikání. Opatrně

Na Kubě je ode dneška možné svobodně podnikat. Kuba totiž nabídne půjčky živnostníkům v rámci nového úvěrového programu. Pro řadu podnikatelů to bude základní kapitál pro zahájení jejich obchodních aktivit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zašlá krása Havany

Zašlá krása Havany | Foto: Martin Stiller

Plán je součástí širších hospodářských reforem, které mají zaostalou kubánskou ekonomiku modernizovat. Chystá se rovněž decentralizace poštovních služeb a volnější ruce mají i pěstitelé ovoce a zeleniny.

Pavla Holcová, vedoucí kubánských programů společnosti Člověk v tísni, však ve Světě o desáté uvedla, že to stejně není pro podnikatele žádná výhra. „V zemi, kde z čistého principu nesmíte mít žádný kapitál, je strašně složité podnikat. Takže toto bude první krok, aby vůbec Kubánci mohli začít něco dělat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení kubánského úvěrového programu pro živnostníky komentovala Pavla Holcová z Člověka v tísni

„Pokud bude možnost nějakých úvěrů, mohly by vedle existujících soukromých pouličních prodavačů vznikat soukromé restaurace. Ale myslím, že tolik se toho nezmění, protože daně a různé povinné příspěvky občas dosahují až 70 procent výdělku.“

Holcová také připomněla, že se musí změnit kubánská legislativa, ale neznamená to krok k demokratizaci režimu. „Lidé budou emancipovanější a začnou více vyžadovat to, na co mají nárok. Ale rozhodně bych to nepovažovala za uvědomělý krok vlády.“ Tlak zezdola přijde, ale bude to trvat ještě několik let.

V posledních dnech Kuba oznámila i další změny, včetně decentralizace svého zastaralého poštovního systému. Jak se tedy kubánské pošty začnou měnit?

Pošta musí být pružnější. Protože je vlastně jediným způsobem komunikace. Na Kubě prakticky není připojení k internetu – připojena jsou pouze čtyři procenta lidí.

„Aby ještě udrželi internet v omezené míře, musí nabídnout alternativu a modernizovat poštu,“ připomněla Holcová.

Milan Kopp, Karolína Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme