Kupka: ČR musí přesvědčit svět, že není ohrožena krizovým vývojem

Ekonomická konference, kterou pořádá Rádio Česko se věnuje otázce krize v české a světové ekonomice a také tomu, jak Česko podléhá trendům a různým spekulacím, ke kterým dochází v zahraničí a které buď mají, nebo nemají reálný základ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I. ekonomická konference Rádia Česko

I. ekonomická konference Rádia Česko | Foto: Český rozhlas

Konferenci zahájil jeden z hlavním zahraničních hostů Roger Tooze z londýnské City University London, který se zabývá globální politickou ekonomií a který považuje za klíčové téma budoucích změn v uspořádání mocenských vztahů na mezinárodní scéně, protože ty mohou vývoj světové ekonomiky velmi ovlivnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bělovská.mp3

Tooze připomněl, že pro malé státy je právě mocenský vývoj na mezinárodní scéně velmi zásadní, protože tyto země musí brát ohled na mnohem více globálních hráčů než dřív, neboť se svět posunul od modelu,kdy hlavním hospodářských leaderem byly Spojené státy, k modelu, ve kterém hraje zásadní ekonomickou roli víc hráčů a svět teď bude bojovat o to, kdo bude do budoucna nově stanovovat pravidla hry.

Dříve to dělaly právě Spojené státy ve spolupráci s Evropou, dnes se ale například výrazně zvětšuje názorový rozpor mezi Spojenými státy a Čínou a to se nemůže přehlížet, protože právě Čína velmi bojuje o to, aby světová pravidla hry čím dál víc ovlivňovala a nejlépe i sama tvořila.

Čína se stala v posledních letech největším světovým producentem a to je další věc, o které je třeba podle Rogera Tooze přemýšlet. Zvažovat je potřeba především to, jakou přidanou hodnotu má naše vlastní produkce, protože v opačném případě, pokud takovou přidanou hodnotu nenajdeme, nás okamžitě převálcuje produkce čínská.

V souvislosti mocenských bojů připomněl Roger Tooze citát Charlese Darwina, který prohlásil, že nepřežijí ti, kteří jsou nejsilnější nebo nejvíce inteligentní, ale ti, kteří nejlépe reagují na změny.

Svět hodnotí ČR jako rizikovou

Roger Tooze připomněl objev londýnských Sunday times, které minulý týden shrnuly informace z ratingových agentur a ze zveřejněných zpráv vyplynulo, že Česká republika, Slovensko, Irsko a Itálie jsou v současné době ve stejné rizikové skupině, u které jsou na místě obavy.

Dnes už to tedy úplně neplati ve světle toho, že agentura Standard and Poors včera Irsku rating snížila, nicméně pro Českou republiku to rozhodně není úplně potěšující zpráva.

Ekonom ČSOB Martin Kupka říká, že by tyto informace nepodceňoval:

"Jsou reflexí určitého pocitu mezinárodních investorských komunit, které vnímají, že v dnešní málo přehledné transparentní situaci jsou malé ekonomiky asi více náchylné k tomu, aby se dostaly do problémů nebo do krize, než jsme tomu byli zvyklí. Bez toho, že by k tomu byly nějaké silné fundamentální důvody."

Podle Kupky musíme být ostražití a musíme pracovat na tom, abychom mezinárodní komunitu přesvědčili, že Česká republika není zemí, která je z jakéhokoliv důvodu ohrožena z vnitřních důvodů krizovým vývojem.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme