Těžba dřeva byla loni kvůli kůrovci rekordní, vytěžilo se 26 milionů metrů krychlových

Těžba dřeva loni kvůli kůrovcové kalamitě vzrostla o třetinu na historicky nejvyšších 26 milionů metrů krychlových. Vyplývá to z nových údajů Českého statistického úřadu. Jednoznačně nejvíc, téměř devadesáti procentech případů, se těžil smrk.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České lesy trpí kůrovcovou kalamitou několik let

Kůrovcová kalamita nejvíc postihla Moravu, a situace zřejmě nebude lepší ani letos | Foto: Daniela Pilařová | Zdroj: Český rozhlas

Příčinou rekordní těžby je podle Jiřího Hrbka z Českého statistického úřadu výrazné sucho a kůrovcová kalamita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kůrovcová kalamita zřejmě nebude lepší ani letos. Příspěvek Zdeňky Trachtové

„Souběh těchto dvou veličin znamená, že v roce 2018 nahodilá těžba dřeva převýšila za předchozího dřeva celkem,“ vysvětlil Hrbek Radiožurnálu.

„Mnozí vlastníci, přestože by podle zákona měli sanovat a zpracovávat, rezignovali na boj s kůrovcem. Ta situace není vůbec dobrá, a i přes ten relativně chladný květen to vypadá, že množství dřeva napadené kůrovcem bude letos podobné jako loni, ne-li výrazně vyšší,“ myslí si Miroslav Svoboda z dřevařské fakulty České zemědělské univerzity.

Kůrovcová kalamita nejvíc postihla Moravu, a situace zřejmě nebude lepší ani letos. Kromě Moravy se loni situace nejvíc zhoršila na Vysočině a v Jihočeském kraji.

Už dříve informoval státní podnik Lesy České republiky, že se jeho čistý zisk v loňském roce propadl na 70 milionů korun z 3,08 miliardy korun v roce 2017. Jako důvod státní podnik označil výrazný pokles cen dřeva způsobený kůrovcovou kalamitou. Nízké ceny dřeva se odrazily v poklesu tržeb, ačkoli těžba dřeva vzrostla, uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Zdeňka Trachtová, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme