Kurz 28 korun za euro není nerealistický, naznačil Lízal z ČNB. Koruna oslabuje

Česká koruna citelně oslabuje. Oproti včerejšímu dni je její kurz proti euru vyšší skoro o jedno procento. Česká měna je tak nejslabší od března 2009. Podle analytiků ovlivnil obchodování s korunou z větší části člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Pro server Patria Lízal totiž řekl, že centrální banka bude kurz stále držet poblíž 27 korun za euro. Podstatnější je ale jeho další výrok. Lubomír Lízal naznačil i případné další kroky centrální banky. Scénář, kdy by banka musela zvýšit intervenční cíl na 28 korun za euro, není podle něj nijak dramatický nebo nerealistický.

Jako důvod k možné změně kurzu uvedl, že hospodářský růst v Evropě se stále zpomaluje. Navíc podle Lubomíra Lízala nejsou dořešené problémy bankovního sektoru. Připomíná, že Evropská centrální banka stále snižuje sazby, a přesto dochází k trvalému poklesu cen v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O motivech a dopadech intervencí ČNB mluvil ve Stalo se dnes hlavní ekonom Patria Finance David Marek

Že by ČNB v následujících 18 měsících mohla znovu hýbat s kurzem koruny, naznačil dříve i guvernér ČNB Miroslav Singer. Ale pouze za předpokladu, že by intervence nepřinesly očekávané výsledky. Tento krok ale nepovažuje za příliš pravděpodobný.

Po vyjádření Lubomíra Lízala koruna oslabila vůči euru až na hodnotu 27,37. Oslabení oproti včerejšímu dni je stále téměř jednoprocentní. Kurz koruny je vyšší i vůči dolaru, pohybuje se na úrovni 20,20 Kč. Oproti americké měně ztrácí koruna rovněž necelé procento.

To podle analytiků znamená, že tyto slovní intervence zabírají. Podobný vývoj kurzu bychom mohli podle nich vidět i zítra.

Marek: Jakákoli zmínka je teď věrohodnou hrozbou

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek dnešní prohlášení Lubomíra Lízala označil za učebnicovou ukázku slovní intervence ze strany centrální banky.

„ČNB po dlouhé době, kdy o intervencích mluvila, ale nic nedělala, ztrácela trošku na důvěryhodnosti. Ale potom tím svým činem, kdy opravdu ukázala, že myslí svůj záměr zcela vážně, kredibilitu naopak výrazně posílila.“

„A teď jakákoli zmínka je velmi věrohodnou hrozbou pro finanční trh. Proto je síla slova tak významná,“ vysvětlil Marek, jak poměrně neurčitý výrok může ovlivnit kurz české měny.

Podle Davida Marka nicméně výrok centrálního bankéře možná nebyl pochopen v tom kontextu, jak ho autor zamýšlel. „Já osobně ho interpretuji tím způsobem, že takový scénář si dokáže centrální banka představit, ale není teď na pořadu dne.“

Vývoj kurzu EUR/CZK od října do 19. listopadu 2013 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

mta, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme