Koruna po zvýšení sazeb Českou národní bankou zakončila k euru nejsilnější od loňského února

Česká měna po zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou dnes zakončila k euru nejsilnější od loňského února. Proti úternímu závěru zpevnila o 12 haléřů na 25,11 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna posílila o 23 haléřů na 22,17 Kč/USD, kde končila denní obchodování naposledy před víc než měsícem. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Bankovní rada České národní banky ve středu u zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Snaží se tak tlumit očekávání, že spotřebitelské ceny nadále rychle porostou. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008.

Česká národní banka o procentuální bod zvýšila úrokové sazby. Rusnok mluví o inflačních tlacích

Číst článek

Česká měna ve středu přechodně dostala až k úrovni 25,05 Kč/EUR. „Navýšení úrokové sazby mělo poměrně velký vliv na kurz koruny, i přestože očekávání překonalo jen mírně,“ podotkl Lukáš Novotný z Wood & Company. „Oproti loňskému březnu, kdy byla k euru za poslední roky nejslabší, posílila o více než deset procent,“ dodal.

Podle analytiků nemělo na posílení koruny vliv jen samotné rozhodnutí bankovní rady, ale také pozdější slova guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Uvedl, že centrální bankéři jsou připraveni na dalších jednáních bankovní rady zvednout základní úrokovou sazbu až nad čtyři procenta.

„Silná koruna hraje do karet zejména importérům. Exportérům naopak přidělává vrásky na čele. Ti totiž budou dostávat za svá inkasovaná eura ze zahraničí méně českých korun,“ uvedl Tomáš Volf ze společnosti Citfin - Finanční trhy. Pro spotřebitele silnější koruna může zlevnit dovážené zboží a zahraniční dovolené.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme