Koruna rekordně posílila. K euru se dostala na úroveň před pandemií koronaviru

Česká měna je nyní k euru nejsilnější od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru letos v březnu, a k dolaru dokonce od září 2018. K měně USA se kurz dostal pod hranici 22 korun za dolar a k evropské měně těsně nad 26 korun za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

(ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Oproti předchozímu závěru koruna zpevnila k euru o osm haléřů na 26,09 Kč/EUR a k dolaru o 31 haléřů na 21,95 Kč/USD.

Koruna letos zaznamenala výrazné propady proti světovým měnám kvůli pandemii koronaviru. Začátkem března se v Česku objevily první případy nákazy a 12. března vláda kvůli šíření viru vyhlásila nouzový stav. Česká měna pak k euru i dolaru jen během několika dní prudce oslabila - vůči euru asi o dvě koruny a k dolaru o více než tři koruny.

Česká měna se po sérii posílení dostala poprvé od poloviny března pod kurz 27 korun za euro

Číst článek

Až zhruba od poloviny května, kdy vláda začala uvolňovat opatření proti šíření viru a kdy skončil nouzový stav, začala koruna zase vytrvale posilovat. Dnešní kurz koruny k euru je nejnižší od 11. března letošního roku a kurz k dolaru od 26. září 2018.

Český statistický úřad dnes oznámil, že tržby českých obchodníků letos v červnu po očištění meziročně klesly o dvě procenta. Úřad práce ČR zase potvrdil další nárůst nezaměstnanosti v Česku, a to z červnových 3,7 procenta na červencových 3,8 procenta.

„Koruna na dnešní data moc nehleděla a hrdě dál posilovala,“ komentoval středeční vývoj na měnových trzích analytik Komerční banky Martin Gürtler. Podle něj k tomu koruně pomohlo mimo jiné posilování eura k dolaru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme