Kuvajt chystá masové investice. Na rozvoji země se bude podílet i Česká republika

137 miliard amerických dolarů. Tak vysokou částku hodlá během příštích čtyř let do svého rozvoje investovat Kuvajt a české podniky z toho mohou významně těžit. V zemi, která má v porovnání s Českou republikou jen třetinu obyvatel, to znamená, že se na zakázkách, které zaplatí domácí kapitál, budou muset podílet i zahraniční firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuwait City

Kuwait City | Foto: Jiří Hošek

Rozvojový plán Kuvajtu je skutečně velkorysý. Zahrnuje výstavbu nové infrastruktury, rozšíření osídlení na nová území Kuvajtu nebo renovaci energetického sektoru. Převážně soukromý kapitál, kterého je v této zemi dost, má zaplatit nové silnice, ale také například celé nové město na severu země, jehož projekt je více než velkolepý.

Takzvané Silk City, neboli Hedvábné město, má stát 87 miliard dolarů, a svým obyvatelům i návštěvníkům chce nabídnout nejmodernější architekturu i služby včetně obchodního, kulturního i zábavního centra.

Blýsknout by se mělo také například údajně nejdelším mostem světa, který povede až do Bahrajnu. Při výstavbě Silk City by mělo najít práci 430 tisíc místních lidí, ale i řada zahraničních dělníků a především zahraničních investorů.

Klaus: Česká republika má v Kuvajtu dobrou pozici

Pro české firmy se otevírají příležitosti hned v několika oblastech, kterých se nový rozvojový plán dotkne, a kuvajtská vláda i tamní firmy mají o spolupráci s Českou republikou zájem.

Po jednání s hlavními představiteli Kuvajtu to potvrdil i český prezident Václav Klaus, který se v rámci své státní návštěvy snažil české podniky podpořit:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kuvajt chystá masové investice. Na rozvoji země se bude podílet i Česká republika. Příspěvek Nadi Bělovské.

„Pořád tady máme dobrou pozici, průměrný Kuvajťan ví o naší účasti v irácko-kuvajtské válce. Je to takový určitý bonus, kterým my tady získáváme vůbec v Kuvajtu, ale řekl bych i vůči dalším zemím střední a východní Evropy, protože v tu chvíli jsme tady byli více vidět než ty další země.“

A toho by čeští podnikatelé měli využít. Někteří to také rovnou udělali a prezidenta na státní návštěvu Kuvajtu doprovodili, aby se o kuvajtské zakázky ucházeli přímo na místě.

Výzva pro české podnikatele: rafinérie a jaderná energetika

Jedním z tuzemských podniků, které o vstup na kuvajtský trhu usilují, je například společnost OKZ, která by do země ráda dodávala vybavení rafinérií, vysvětluje jeden z jejích zástupců Jaroslav Vlach:

„Je to nádržovina, jsou tom zásobníky na ropné produkty a rafinérie, jak známo, jsou zde a budou se stavět a očekává se, že se bude stavět jedna z největších rafinérií v blízké době.“

Petrochemie má v Kuvajtu rozhodně velkou budoucnost, protože odborníci odhadují, že místní zásoby ropy vydrží 120 let. Navíc cena komodity do budoucna zřejmě poroste s tím, jak se její zásoby budou krátit, což je dalším důvodem, proč už Kuvajt ropu nechce využívat k jiným účelům, jako je například výroba energie.

V současnosti populární spalování ropy nebo mazutu chce nahradit jádrem a plánuje vystavět 4 nové jaderné elektrárny, což je opět výzva pro české dodavatele.

Nadějná zbrojovka i škodovka

Jaké další tuzemské firmy mají v Kuvajtu v současné době velkou naději na úspěch, upřesňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Stanislav Kázecký: „Určitě je to záležitost České zbrojovky a i Škody Auto.“

Kuvajt je pro Česko ale atraktivní i z druhé strany. Podle Alexandry Rudyšarové z agentury Czechinvest by naše země měla místního bohatství využít a nalákat kuvajtské investory do Čech:

„Kuvajt je pátá nejbohatší země světa a je předpoklad, že investice, které se tady shromažďují a koncentrují, je možné použít pro investice do průmyslu ve střední Evropě. Máme informace o tom, že právě kuvajtští investoři teď výrazně investují například do farmakologického průmyslu, do některých významných francouzských farmakologických firem.“

Budou Kuvajťané investovat i v Česku?

Kuvajťané dlouho raději investovali do zahraničí než do vlastní země, nejčastěji své peníze umisťovali do firem v západní Evropě, a to by agentura Czechivnest chtěla změnit. Přímo v Kuvajtu proto představuje české podnikatelské prostředí a vládní investiční pobídky a věří, že přitáhne kuvajtské investory hned do několika odvětví.

„Už podle toho, jaký kurs nabraly investice kuvajtských investorů v západní Evropě, tak můžeme předpokládat, že to, co jim chceme nabídnout, a po čem by měla být poptávka, co by mohlo mít úspěch, tak je zejména oblast biotechnologií, farmakologie a materiálových technologií, například nanotechnologií,“ vypočítává Rudyšarová.

Rozhodují kvalita, cena a servis

Jaký konkrétní přístup by mohl kuvajtské investory k příchodu na český trh nejlépe přesvědčit, Czechinvest teprve zkouší. Podnikatelé, kteří usilují o kuvajtské zakázky, jsou ale přesvědčeni, že v byznysu rozhoduje po celém světě jediná věc, a tou je ekonomická výhodnost, jak doplňuje Jaroslav Vlach:

„Vždy jde o kvalitu, o cenu a o ten servis, který nabízíme a o konkurenceschopnost. Jsou tady určité, řekněme, zvyky, které třeba nikde jinde nejsou, jako je třeba nedostupnost alkoholu, to znamená, že není možno dobrý kontrakt zapít sklenkou dobrého vína,“ konstatuje na závěr jeden z potenciálních kuvajtských dodavatelů Jaroslav Vlach ze společnosti OKZ Holding.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme