Kvalitu plzeňského piva posoudí krajský soud

Žalobu proti Plzeňskému Prazdroji bude projednávat Krajský soud v Plzni. Podalo ji Občanské sdružení "Za poctivou plzeňskou dvanáctku", které viní společnost z nižší kvality piva. Vadí mu, že dvanáctka údajně není dvanáctka, ale pouhá jedenáctka, což prý prokazují i laboratorní testy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňský pivovar

Plzeňský pivovar | Foto: Tomáš Adamec

Snahou občanského sdružení je také soudní nařízení neoznačovat a nepropagovat pivo Pilsner Urquell jako 12stupňové. Prazdroj se brání a tvrdí, že kvalita i receptura je neměnná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý o tématu mluvil v Ranním interview Radiožurnálu

Žalující občanské sdružení se bude u soudu domáhat kvality, která plzeňskému pivu před 100 lety zajistila světovou proslulost. Na Facebooku tento "boj za poctivou plzeňskou dvanáctku“ už podpořilo přes 84 tisíc příznivců kvalitního českého piva.

„Dělení piv na desítky, jedenáctky, dvanáctky bývala taková československá specialita, nikoho jinde na světě to nezajímá,“ tvrdí výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Dvanáctka je podle něj výraz, který v legislativě nemá žádnou oporu.

„U nás už více než 10 let platí legislativní úprava, která hovoří o tom, že pivo dělíme na dvě hlavní skupiny: pivo výčepní a pivo ležák. A pivo ležák jsou jedenáctky a dvanáctky dohromady,“ vysvětlil v Ranním interview Radiožurnálu Veselý, který za soudním sporem vidí snahu o poškození značky.

Jindra Klímová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme