Květen bude pro akciové trhy příznivý, míní analytik Marek

Na trzích se říká "v květnu prodej a nevracej se". Otázkou je, zda bude platit pro světové burzy i letos, nebo blížící se záchrana předluženého Řecka všechno změní. Ranní vývoj na asijských trzích o tom příliš nenapověděl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na burze

Obchodování na burze | Foto: AFP

Poklidné obchodování na hlavních trzích ovlivnilo hlavně další utažení přísunu peněz do čínské ekonomiky, která byla tahounem započatého ozdravení pro zbytek světa.

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka rozhodnutí čínské centrální banky nezůstane bez odezvy, díky řešení krize Řecka se ale dá předpokládat obrat k pozitivnímu vývoji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Davidem Markem pro Rádio Česko

“Zažehnání rozsáhlejší fiskální krize v eurozóně je tak důležitá zpráva, že by měla povzbudit akciové trhy k růstu na začátek tohoto týdne,“ uvedl Marek.

Minulý týden byl například pro americké indexy nejhorší od počátku roku. Dusila je i ropná havárie u břehů Spojených států a, jak očekává analytik Marek, bude v tom pokračovat i nadále.

“Dopadne negativně zejména společnosti, jichž se týká. Kromě BP je to také americká společnost Halliburton, která dodává těžební zařízení. Obě dvě společnosti minulý týden utrpěly na akciových trzích znatelné ztráty a ropná skvrna na ně může stále doléhat,“ podotkl Marek.

Co se týče výhledu na celý měsíc, prověřené heslo „v květnu prodej a nevracej se" letos podle Marka platit nebude. Květen naopak nabídne investorům zajímavé příležitosti, míní analytik:

“Po zklidnění rizik převládne to, co je nejdůležitější, jak se vyvíjejí jednotlivé firmy. Firemní výsledky jak ve Spojených státech, tak v Evropě za první čtvrtletí jsou překvapivě dobré, takže tento vývoj na úrovni jednotlivých firem by měl podpořit růst akcií nejenom v květnu, ale i v dalších měsících.“

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme