Kvůli biopalivům může růst cena potravin

Ceny některých potravin mohou vzrůst kvůli povinnému přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. S přidáváním metylesteru řepkového oleje do nafty se počítá od 1. září letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se ve Spojených státech zvýšily ceny kukuřice, ze které se vyrábí bioetanol, o desítky procent. Většina produkce jde právě na výrobu biopaliv. "Spojené státy vyvážely 70 miliónů tun kukuřice před érou biopaliv a prognózuje se, že do roku 2010 nevyvezou ani tunu, vše se spotřebuje na biopaliva. Tomu odpovídají i ceny kukuřice, které dramaticky rostou," vysvětlil Veleba.

Kvůli biopalivům, tak může vzrůst i cena zemědělské produkce - nakonec tak může zdražit například pečivo, ale i maso nebo mléko.

"Kukuřice bude chybět na potravinovém trhu, takže stoprocentně dojde ke zdražení potravin v Evropě. Procesy jsou mírnější, ale bude-li se muset splnit směrnice Evropské komise, která říká, že do roku 2020 se bude přimíchávat dvacet objemových procent biosložek do pohonných hmot, tak pravděpodobně dojde k tomu, že bude chybět půda. A ta půda bude chybět buďto na biosložky, nebo bude chybět na potraviny," řekl Veleba.

Rolníci u nás letos počítají s tím, že na výrobu suroviny pro bionaftu využijí velkou část z 350 tisíc hektarů, na kterých mohou pěstovat řepku olejku. Další odbyt jim nabízí produkce biolihu z obilí nebo cukrové řepy.

Vilém Janouš, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme