Kvůli chybě v celní statistice odstoupil náměstek

Včera přiznaná chyba v celní statistice si vyžádala první personální oběti na Generálním ředitelství cel. Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes přijal rezignaci náměstka generálního ředitele Lubomíra Moravčíka a odvolal z funkce ředitele odboru informatiky a celní statistiky Jiřího Fridricha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod

zahraniční obchod | Zdroj: ČTK

"Na základě analýzy příčin tohoto pochybení na svoji funkci rezignoval náměstek generálního ředitele cel Lubomír Moravčík, který byl jako náměstek generálního ředitele odpovědný za statistiku, a současně byl odvolán ředitel odboru informatiky a celní statistiky Generálního ředitelství cel," oznámil dnes ministr financí Bohuslav Sobotka.

Nejnovější skandál kolem statistických dat, který znovu zasadil ránu jejich důvěryhodnosti, zatím neotřásl pozicí generálního ředitele celního úřadu Zdeňka Richtra. Jeho rezignaci Sobotka v tuto chvíli nepožaduje; od ministra se mu dostalo jen varování: "Musím prohlásit, že po těchto personálních změnách očekávám od celní správy, že se podobné pochybení již nebude opakovat."

Český statistický úřad včera zveřejnil opravené údaje o vývoji naší obchodní bilance. Ta za letošní první čtvrtletí neskončila původně oznámeným schodkem ve výši téměř 15 miliard korun, ale jenom sedm miliard. ČSÚ tuto výraznou revizi zdůvodnil právě technickou chybou v celní statistice.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme