Kvůli drahé ropě porostou ceny energií

Ceny ropy se stále drží v blízkosti svých historických maxim nad 72 dolary za barel a odborníci odhadují, že klesat příliš nebudou. To začíná dělat starosti soukromým firmám, kterým drahá ropa razantně zvyšuje náklady. Po pekařích proto zřejmě budou dále zdražovat také energetické společnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu odhaduje, že ceny energií u nás kvůli drahé ropy každý rok porostou o 10 až 20 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsvícená žárovka

Rozsvícená žárovka | Foto: Jan Rosenauer

Zdražení energií a pohonných hmot znamená pro řadu našich firem významné zvýšení nákladů a logicky by proto mohly své výrobky zdražit. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky to ale neudělají, protože jim to nedovolí silná konkurence.

"Konkurence v české ekonomice ve většině odvětví je opravdu mimořádná, takže pokud se dočkáme nějakého zdražování, tak opravdu jenom minimálního. Můžeme počítat s firmami, které se zabývají výrobou tepla, distribucí elektřiny, tam opravdu zdražování nastane. U ostatních firem bych čekal mírné zvyšování, ovšem třeba inflace stále zůstává na rozumných mírách," uvedl Procházka.

Cenová hladina by se proto měla zvýšit maximálně o několik procent a tento růst spotřebitelských cen bychom podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška měli bez problémů pokrýt z růstu našich platů.

"Nemyslím si, že by do budoucna měla inflace systematicky a výrazně překračovat meziročně tři procenta. Při očekávaném růstu mezd zhruba o šest procent letos i příští rok by tedy domácnosti měly být schopny vyšší ceny energií zaplatit a ještě něco málo jim zbude na zvýšení nákupu dalšího zboží a služeb," domnívá se Sobíšek.

Pokud by ceny nakonec rostly rychleji, je možné, že nám moc peněz ze zvýšeného platu nezůstane. Naše životní úroveň by kvůli drahé ropě ale rozhodně neměla klesnout.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme