Kvůli drahé ropě zvažují některé státy uvolnění strategických zásob

Cena ropy momentálně klesá. Mohou za to spekulace o uvolňování strategických zásob ropy některými evropskými zeměmi a Spojenými státy. Podle agenturních zpráv měla k jednání o uvolnění zásob přistoupit i Francie a Velká Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle analytika ČSOB Petra Báči cena ropy skutečně mírně klesá, ale tento pokles nijak nevybočuje z vývoje v posledních dnech, kdy se podobné zprávy objevily. Případné uvolnění strategických rezerv podle něj může pozitivně ovlivnit ceny ropy jen krátkodobě.

„Podobná opatření si nekladou za cíl snižovat ceny dlouhodobě; to by ani nemohla zvládnout. Jejich smyslem je překlenout krátké období, kdy z nějakého důvodu není dostatek ropy na trhu, jako například v loňském roce po výpadku libyjské těžby nebo dříve v USA poté, co jižní pobřeží Spojených států zničil hurikán Katrina,“ vysvětlil Báča ve Světě o osmé.

Za diskuzemi o uvolňování strategických zásob ale podle něj tentokrát není nedostatek ropy na trhu, ale spíše tlak některých zemí na snížení ceny suroviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uvolňování strategických zásob ropy některými zeměmi komentoval ve Světě o osmé analytik ČSOB Petr Báča

„Musíme si uvědomit, že ve Francii nebo ve Spojených státech máme rok prezidentských voleb. A zejména v USA je toto velice citlivé téma. Američané jsou na ceny benzínu na svých čerpacích stanicích velice citliví a myslím si, že je to ne sice ryze politické téma, ale politika tam hraje velkou roli,“ poznamenal Petr Báča a dodal:

„Myslím si, že tlak na uvolnění rezerv bude pokračovat a že k němu opravdu dojde, pravděpodobně před začátkem řidičské sezony v USA, která začíná na konci května."

Naďa Bělovská, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme