Kvůli dražšímu vepřovému si možná už tolik nepochutnáte na některých uzeninách

Vepřové maso podraží více než jen o deset korun. První skokové zdražení může přijít už během následujících dní, další pak zhruba do měsíce. Podle Pavla Kopřivy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce je možné, že kvalita některých výrobků se kvůli tomu zhorší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vepřové maso

Vepřové maso | Foto: Fotobanka PhotoRack

„Obecně můžeme konstatovat, že cena vstupní suroviny vytváří tlak na zvyšování ceny koncového produktu. To samozřejmě vytváří prostor pro falšování či jiné nepoctivé praktiky,“ upozorňuje Pavel Kopřiva.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce slibuje, že v době skokového zdražení prověří, jestli výrobci produkty z vepřového masa nešidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příčinách růstu cen vepřového mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu agrární analytik Petr Havel

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňek Juračka říká, že za vepřové maso si připlatíme i přes velkou konkurenci obchodníků.

„Nízkou marži u obchodníků, která je z titulu silné konkurence mezi řetězci, není už možné dále nafukovat, a tím pádem eliminovat růst cen,“ podotýká Zdeněk Juračka.

Řezník Otakar Moravec se rozhodl zvýšit ceny už od pondělí. Zákazníci v jeho obchodě zaplatí za kilo vepřového masa o čtyři až pět korun více.

Vepřové maso podraží. Ceny na trzích jsou nejvyšší v historii

Číst článek

„Nejvíc nahoru půjdou nejprodávanější druhy, to znamená vepřový bok, krkovice a vepřová plec,“ upřesňuje Otakar Moravec.

Zdražení vepřového masa se odvíjí od situace v Německu, které je největším vývozcem v Evropské unii. Cena u západních sousedů stále strmě roste.

Podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny je důvodem dražší krmivo pro prasata na německém trhu, což mnohé farmáře donutilo přestat s chovem prasat.

Pro chovatele prasat bude zdražení vepřového úlevou

Číst článek

„V Německu zhruba po sedmi letech nepřetržitých nárůstů v porážkách prasat letos poprvé došlo ke snížení porážek a to způsobilo hlavní nedostatek evropského vepřového masa,“ vysvětluje Jan Katina.

„Již delší dobu v globálním měřítku rostou ceny všech rozhodujících zemědělských komodit, mimo jiné obilí a surovin, které tvoří krmné směsi pro hospodářská zvířata. Tedy i pro prasata. Zemědělcům se tedy všude zvyšují náklady, zvyšují se i v Německu a protože německo náš trh významně ovlivňuje, rostou ceny i u nás,“ souhlasí agrární analytik Petr Havel.

Podle něj zdražují i energie, cena ropy, což se nakonec musí promítnout do ceny finálního výrobku.

Za vepřové maso si připlatí lidé ve všech zemích Evropské unie.

Květa Moravcová, Pavel Polák, pir, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme