Kvůli důchodové reformě se poprvé schází tým expertů

Poprvé se dnes kvůli přípravě reformy důchodového systému schází tým expertů. Ministr financí Eduard Janota si od skupiny slibuje, že zmapuje možnosti, jak změnit současný už nevyhovující model.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Bezděk

Vladimír Bezděk | Foto: Marián Vojtek

V komisi jsou nestraničtí experti. Politici by se podle Janoty měli do reformy zapojit až po volbách. Podle jednoho z členů týmu Vladimíra Bezděka chtějí mít výsledky hotové v květnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členem takzvané Bezděkovy skupiny je i Jiří Rusnok z Asociace penzijních fondů

"Nad rámec určité aktualizace výsledků výpočtů by ten tým mohl být schopen předložit jednu, dvě, tři nebo čtyři varianty jak dál v povinném českém důchodovém systému. Jde také o to, dát budoucím vládnoucím politikům jistá doporučení," řekl Bezděk Radiožurnálu a Rádiu Česko a dodal:

"Většina práce nemůže probíhat jednou za týden či čtrnáct dní, ale mezi setkáními. Těžiště bude mezi setkáními, po mailech, telefonáty, osobní komunikací. Setkání bude jen třešničkou na dortu, to je moje představa," řekl Rádiu Česko Bezděk. Zadání ministra financí je jasné a všichni kandidáti s ním byli obeznámeni. "Ministr Janota chce mít co nejvíce výstupů do května tohoto roku."

Každý by si měl nejlépe spořit sám

Kdyby měl možnost založit zcela nový systém "na zelené louce", průběžnému systému financování důchodů by se prý vyhnul.

"Kdybych mohl aplikovat nový systém, založím povinné spoření a každý si bude spořit sám na sebe. V této situaci ale nejsme, musíme respektovat, co tu je, a musíme se bavit o nějaké solidaritě," je přesvědčen Bezděk. Zvyšování věku odchodu do důchodu je podle něj přirozené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Cerge Daniel Münich v poledních Ozvěnách dne

Deficit důchodového účtu by se pak podle Bezděka neměl vyrovnávat dalším navýšením povinných plateb.

"Deficit by se měl řešit nástroji na výdajové straně a nikoli na straně příjmů, protože už nyní je pojistné v ČR na jedné z nejvyšších úrovní v Evropě. Pochybuji, že by případné navýšení povinných plateb ještě výrazněji nepodvázal trh práce, nezvýšilo nezaměstnanost," uzavřel Bezděk.

Členem Bezděkova týmu je i Jiří Rusnok z Asociace penzijních fondů. Potvrdil, že se nebrání využít i zkušenosti ze zahraničí. "Pokusíme se navrhnout několik variant, které by pro reformování českého penzijního systému přicházely v úvahu," řekl Rusnok.

Ještě na dlouho podle něj zůstane základem penzijního systému státní přerozdělování. K němu bude třeba posilovat individuální přístup. Rusnok ale upozornil, že definitivní slovo budou mít politici a nedokáže odhadnout, jestli jim závěry skupiny budou vyhovovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strany se tématu vyhnou, míní komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

Ekonom společnosti Cerge Daniel Münich vidí hlavní přínos materiálu v tom, že jasně pojmenuje to, co nás čeká a že bude jasné, z jakých zdrojů to můžeme zaplatit. "A musíme brát jako jistotu, že se do důchodu bude odcházet v pozdějším věku než teď," dodal Münich.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček soudí, že s každým takovýmto projektem se snižuje prostor pro politický populismus. Obává se ale, že strany se k tématu nebudou chtít vyjadřovat. "Protože to budou informace kontroverzní, před volbami nebudou chtít diskusi o reformě otevírat," řekl Nováček.

Slovensko už má změnu za sebou

Změnu důchodového systému má už úspěšně za sebou Slovensko. K radikální změně se odhodlala v roce 2003 až 2005 předchozí pravicová vláda. Podle Ivana Lesaye z ekonomického ústavu Slovenské akademie věd se inspirovala modelem Světové banky, která od devadesátých let úspěšně aplikovala tento systém v zemích postkomunistické Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenskou penzijní reformu představil Ivan Lesay z ekonomického ústavu Slovenské akademie věd

"Jde o částečnou privatizaci systému. Část penzijních odvodů přestaly proudit do veřejné sociální pojišťovny a místo toho směřují na osobní účty. Tyto úspory pak spravují speciální společnosti. Jde o změnu z kolektivního na individuální způsob spoření," vysvětlil Lesay.

Milan Kopp, Igor Maňour, Václava Marešová, Tomáš Pavlíček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme