Kvůli hurikánu Sandy nefunguje newyorská burza. Otevře zřejmě až ve středu

Newyorská burza dnes zůstane zavřená. Důvodem je blížící se hurikán Sandy. Wall Street nebude fungovat nejspíš ani v úterý. Agentury o tom informoval burzovní operátor NYSE Euronext. Původně plánoval udržet v provozu alespoň elektronické transakce. Zajistit jejich provoz by ale mohlo ohrozit pracovníky burzy, a operátor tento záměr opustil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na příchod hurikánu Sandy se připravila i newyorská Wall Street. Zavřela burzu cenných papírů (NYSE).

Na příchod hurikánu Sandy se připravila i newyorská Wall Street. Zavřela burzu cenných papírů (NYSE). | Zdroj: ČTK

Podle analytika UniCredit Bank Dušana Jalového se jedná o skutečně mimořádnou událost.

„V Americe se chod akciových burz obecně bere jako dogma a jen v mimořádných příležitostech se opravdu zavře,“ podotkl ve Světě o druhé na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byl analytik UniCredit Bank Dušan Jalový

Dodal, že odhady škod se aktuálně pohybují mezi 10 a 15 miliardy dolarů, což je nejvíce za posledních několik let, a neustále se navyšují podle toho, jak se mění předpověď počasí.

Obchodování na asijských a evropských burzách americký výpadek podle Jalového spíše neovlivní.

„Pokud někdo počítal s tím, že bude potřebovat vygenerovat cash na jinou transakci a aktuálně ji nemůže v Americe provést, tak bude muset jít na jiný trh - do Asie, Evropy,“ dodal.

Východní pobřeží USA se připravuje na obří bouři. Její oko je asi 500 km od New Yorku

Číst článek

Trh se prý s nastalou situací vypořádá, až burza znovu otevře. Běžné obchodování pak prý může být ve středu dopoledne, kdy pravděpodobně začne burza opět fungovat, mírně hektické.

Martina Mašková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme