Kvůli krizi čelí centrální bankovnictví novým výzvám

Americká centrální banka by napříště mohla aktivně vystupovat proti spekulativním bublinám, které se objeví na trhu. Vyplývá to z poznámek k proslovu, který bude mít šéf Federálních rezerv Ben Bernanke k Asociaci amerických ekonomů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

V tom podle americké televizní stanice CNBC za hlavního viníka probíhající krize označí nedostatečnou regulaci. A právě proto by se také podle něj měl režim, ve kterém finanční instituce fungují, zpřísnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová ve Světě o deváté Rádia Česko mluvila o finanční stabilitě

Pokud se i poté objeví náznaky nebezpečného přehřívání, měli by být centrální bankéři připraveni použít monetární politiku jako jakousi záchranou brzdu.

Eva Zamrazilová, členka bankovní rady České národní banky ve Světě o deváté Rádia Česko problém spatřuje v tom, aby měnová politika vůbec nepodporovala vznik podobných bublin. "Současný vývoj ukazuje, že vyspělé ekonomiky byly zřejmě přehřátější, než indikovaly běžně používané ukazatele růstu cen."

Hlavní úkol - neškodit

"Hlavním úkolem centrální banky je ekonomice neškodit," připomněla Zamrazilová. Chybu spatřuje v tom, že příliš nízké sazby pomohla bublinu vytvořit: "Na jedné straně podporovaly domácnosti v braní úvěrů, hlavně hypotéčních a na druhé straně vedly investory k rizikovým obchodům, protože nízký výnos jim nestačil."

FED se v případě pokusu o zásah proti přehřátým trhům může odvolat na svůj poměrně široký mandát. Evropské centrální banky většinou hlídají jen inflaci. "Primárně jde obecně o pojetí a měření inflace, tedy růst cenové hladiny." Centrální banky jsou vesměs omezeny na růst spotřebitelských cen, tedy zboží a služeb pro domácnosti. "Je to nyní diskutováno, že to není ideální situace," uvedla Zamrazilová.

"U nás byly úrokové sazby dlouhodobě nastaveny rozumně, a proto také nedošlo k přehřívání cen, například nemovitostí. Myslím, že jsme reagovali dobře a včas," zdůraznila Zamrazilová.

Krize ukázala, že centrální bankovnictví bude postaveno před nové výzvy. "Bude muset více zohledňovat celkovou finanční stabilitu dané ekonomiky," konstatovala členka bankovní rady České národní banky.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme