Kvůli krizi je bez práce stále více Evropanů. Největší potíže mají Španělé a Řekové

Každý desátý občan Evropské unie nemá práci. Ještě horší je situace v eurozóně, kde dosáhla nezaměstnanost v květnu 11,1 procenta. To je nejvíc za dobu existence společné měny. V Česku je podle evropského způsobu měření bez zaměstnání necelých 7 procent lidí. Nezaměstnanost v Evropě roste hlavně kvůli dopadům dluhové krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost (ilustr. obr.)

Nezaměstnanost (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jen za poslední měsíc přibyly podle Eurostatu v eurozóně téměř dva miliony lidí bez práce. V Unii nemá práci skoro 25 milionů občanů a nezaměstnanost bude podle odhadů ještě růst. Evropská ekonomika totiž výrazně zpomaluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Silverum Martin Kopáček se vyjádřil k růstu nezaměstnanosti v Evropské unii

Šetření, ke kterému se Evropa kvůli příliš vysokým dluhům uchyluje, se totiž podepisuje na výkonu ekonomiky. Spekuluje se dokonce o možném příchodu další ekonomické recese. S ní je spojen nárůst nezaměstnanosti, protože když se firmám nedaří, nevytvářejí nová pracovní místa a naopak propouštějí.

Největší problémy mají země nejhůře postižené dluhovou krizí. Práci tak nemůže sehnat každý čtvrtý Španěl, podobná je situace i v Řecku.

„Španělsko je teď v poměrně komplikované situaci. Kromě známého předlužení se tam bohužel projevuje ještě úporná snaha Bruselu regulovat vše možné i nemožné. Takže ten počet rozhodně neklesá, zatím spíš roste. A obávám se, že na radikální zlepšení si budeme muset ještě počkat,“ potvrzuje analytik společnosti Silverum Martin Kopáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Ondřej Houska informuje o závěrech Evropského statistického úřadu

V Rakousku, Nizozemí nebo Německu je naopak nezaměstnanost velice nízká. Případné další zhoršení ekonomické situace se ale podle expertů projeví i v těchto zemích.

Česká republika se sice v žebříčku umístila relativně dobře, Kopáček ale upozorňuje na nízkou kupní sílu obyvatel: „Bohužel v České republice jak známo spousta lidí pracuje za velmi nízké mzdy a klesá jejich kupní síla. Je to dáno růstem DPH a novými daněmi, které sveřepě prosazuje současná vláda.“

Ke zvýšení zaměstnanosti by podle něj přispělo snížení daňové zátěže firem, snížení odvodů z mezd a přehledné podnikatelské prostředí.

Ondřej Houska, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme