Kvůli názvu končí loterie Tipsportca dříve, než začala

Pražský městský soud na poslední chvíli překazil start nové loterie Tipsportca. Hru s tímto názvem měla spustit sázková kancelář Tipsport už v pondělí, soud ale předběžným opatřením loterii zakázal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Vyhověl tak návrhu Sazky, která poukazovala na parazitování na značce Sportka. V praxi verdikt znamená, že Tisport bude muset svou číselnou loterii přejmenovat a přestat jméno používat přinejmenším do doby, než bude o žalobě Sazky definitivně rozhodnuto.

Sázková kancelář na novou hru rozjela masivní reklamní kampaň a dá se čekat, že změna názvu nebude jednoduchá. Tipsport se už s předběžným opatřením seznámil, je proto pro něj závazné a musí ho respektovat. Pod zamýšleným názvem Tisportca tedy žádná loterie v pondělí neodstartuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Martin Drtina zmiňuje podrobnosti o Tipsportce v Odpoledním Radiožurnálu

Ve hře jsou možnosti, že kancelář hru v pondělí spustí pod jiným, třeba jen mírně obměněným názvem, anebo start loterie odloží do doby, než se spory o ochrannou známku dořeší. To je ale záležitost týdnů, v případě městského soudu v Praze spíše měsíců až let. Objevily se odhady, že pokud firma loterii odepíše, přijde o náklady v řádech desítek milionů korun.

Loterie chystají i další kanceláře

Tipsport se má k problému vyjádřit později odpoledne. Není však jediným konkurentem Sazky, který letos v létě chce získat podíl z loterijního trhu. Už na polovinu července ohlásila start loterie i sázková kancelář finanční skupiny Penta, společnost Fortuna.

Ta si ale pro svou hru nevybrala nijak kolizní název, který by Sazka mohla soudně napadnout. Takže u Fortuny je pravděpodobné, že do týdne až dvou by mohla začít přijímat sázky zhruba na tisícovce terminálů.

Mírně pozadu pak zůstávají Synot Tip a Chance, které si také u ministerstva financí zažádaly o licenci. Spuštění číselné loterie ale plánují až na září, respektive na závěr roku.

Firmy správně odhadly, že insolvence Sazky neoslabí hráčskou vášeň Čechů, kteří se začnou poohlížet i po jiných hrách, a zareagovaly na tuto poptávku.

Sazka je zatím nepravomocně v konkursu, ale už zkraje příštího týdne má být rozhodnuto o odvoláních proti prohlášení konkursu, což by mohlo znovu zásadně zamíchat s kartami. Rozhodnutí teď leží na Vrchním soudu v Praze.

Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme