Kvůli nelegálním pálenicím stát přichází o desítky milionů

Černé pálení alkoholu je letos na vzestupu. Nelegálních domácích palíren stále přibývá. Na černo vyrobené destiláty navíc stále častěji putují i do restaurací a hospod. Stát tak na daních přichází o desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švestky

Švestky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Důvodů pro vzestup černého trhu je hned několik. Od loňska platí zákon, podle kterého nelegální pálení alkoholu už není trestným činem, ale jenom přestupek. Lidé, kteří mají doma nepřihlášenou destilační kolonu, se tak už trestu příliš nebojí.

Ke vzestupu nelegálních pálenic přispívá také nedávné zvýšení spotřební daně a letošní dobrá úroda švestek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody, proč je nelegální pálení na vzestupu, zjišťoval redaktor Tomáš Medek

„Vzhledem k tomu, že v loňském roce byla velmi malá úroda ovoce v ČR a v letošním roce je naopak zásadně vyšší, tak určitě to nelegální domácí pálení se oproti loňskému roku minimálně zdvojnásobí,“ odhaduje Pavel Dvořáček, šéf likérky Rudolf Jelínek.

Černý trh v Česku podle něj tvoří asi čtvrtinu celkového trhu s destiláty.

„Nelegální trh, to znamená to, co si kdo vypálí doma, odhadujeme zhruba na 5 milionů litrů. Určitě nás to velmi ovlivňuje a bohužel nás ovlivňuje i to, že spousta nelegálního pálení se zvláště v době současné ekonomické situace dostává do restaurací, kde je zaměňováno za naše výrobky. To je určitě věc, která nás silně poškozuje,“ říká Dvořáček.

Stát letos vybírá na spotřební dani z provozu legálních pěstitelských pálenic čím dál méně peněz.

„V minulém zdaňovacím období vyměřila česká celní správa daň z lihu pěstitelského pálení ve výši 175 milionů korun. V posledním zdaňovacím období, které končilo v květnu letošního roku, vyměřila daň z lihu pěstitelského pálení pouhých 67 milionů korun,“ konstatuje Jiří Rážek z Generálního ředitelství cel.

Za propadem výběru spotřební daně je nejen loňská neúroda ovoce, ale právě i nárůst černého pálení alkoholu. Podle Petra Dvořáčka tak státu unikají na daních miliony korun.

„Pakliže stát má ambici vybrat daně, a jelikož chybí ve státní pokladně peníze, tak si myslím, že by tu ambici měl mít, pak by určitě aktivity celní správy, Policie ČR a finančních úřadů v tomto mohly být ještě vyšší,“ domnívá se Dvořáček.

Tomáš Medek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme