Kvůli nízké úrodě hroznů zřejmě domácí vína podraží

Vinaři letos kvůli špatnému počasí sklidí asi jen polovinu z obvyklého množství hroznů. Průměrný výnos z jednoho hektaru vinice odhadují na tři tuny. Vyrobí tak jen asi pětinu celkové spotřeby vína v Česku. Podle vinařů to může vést i ke zdražení tuzemských vín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad, hroznové víno

vinohrad, hroznové víno | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle předsedy Svazu vinařů Jiřího Sedla se špatný rok promítne i do jejich ekonomiky:

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní sklizni vína mluvil na Radiožurnálu ředitel Vinařství Volařík Filip Mlýnek

„Pěstitele hroznů to postihne značně. I když cena hroznů mírně narůstá, nejedná se o dvojnásobek ceny, který by byl potřeba pro vyrovnané hospodaření vzhledem k tomu, že je hroznů polovina. U výrobců vína se uvidí, jak se bude víno prodávat.“

„Ekonomika pochopitelně nebude taková, jako v letech, kdy je ta úroda daleko vyšší. To může mít určitý vliv i na cenu. Bude pochopitelně záležet i na konkurenci, ale pokud by vinaři vycházeli z pragmatismu a nákladů, tak se ta cena o něco zvýšit musí,“ říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Opožděná sklizeň

Kvůli nepříznivému počasí mohli vinaři začít sklízet víno až na konci září.„Některé firmy budou teprve v tomto týdnu zahajovat sklizeň. Byly ročníky, kdy již touto dobou byli dávno za polovinou, ba již i končili,“ uvádí Machovec.

„Se sklizní jsme v podstatě teprve začali. Jsme oproti minulým letům asi na padesáti procentech výnosu,“ říká ředitel Vinařství Volařík Filip Mlýnek.

„Začínalo to mrazem, který zničil část oček, následoval špatný odkvět révy, tím se sklizeň zredukovala a následně přišly prakticky všechny choroby. Do toho ještě někde kroupy,“ pokračuje Sedlo.

Podle Mlýnka by sice bylo vůči vinařům spravedlivé, kdyby víno podražilo, vzhledem ke konkurenci to ale údajně nebude tak horké:

„I s ohledem na rostoucí náklady by měla být cena mnohem vyšší. Nevidím to ale reálně. Letošní rok bude pro naše vinařství každopádně špatný. Budeme rádi, když nebudeme ve ztrátě.“

Více Svatomartinského

Kvalitou hroznů si vinaři nejsou dosud jistí. Leccos za měsíc napoví Svatomartinská vína, první z letošní sklizně.

„Svatomartinského letos očekáváme větší množství, protože je to značka, která stále nabývá. I když je tedy sklizeň nižší, není obava z toho, že by byl nedostatek vína na Svatomartinské,“ dodává předseda Svazu vinařů Sedlo.

V loňském roce ho přišlo na trh milion sto tisíc lahví. Letos to prý bude ještě více.

Jaroslav Skalický, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme