Kvůli novým pravidlům na trhu s lihovinami už končí první živnostníci

Podle zákona, který vznikl jako reakce na metanolovou kauzu, musí lihovarníci zaplatit až pětimilionovou kauci. Výše kauce se přitom odvíjí od toho, kolik kolků si ročně výrobce odebere. Lihovarník Tomáš Koláček z Oder na Novojičínsku už má jasno, linky na výrobu medoviny nebo ořechovky od příštího roku už nerozjede.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Inka Baďurová pracuje v oderské likérce čtyři roky. Teď stojí ve ztichlé stáčírně a bere do rukou prázdnou láhev. Vlastně jednu z posledních, kterou naplní.

„Současná situace je špatná. Mám tři roky před důchodem a teď mi zbývá pracák. Je to smutné,“ říká Inka Baďurová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu natáčela Jana Jeckelová

Lihovarník Tomáš Koláček rozjel výrobu před deseti lety. Sázel především na regionální speciality a kvalitní suroviny:

„Používáme výhradně český med, ovocný destilát, který si sami vyrábíme, bylinky, ze kterých si sami vyrábíme výluhy. Vím, z čeho je produkt složen a mohu si stát za kvalitou.“

Jenže teď se budovou na okraji města neozývá cinkání lahví z výrobní linky a obrovské míchací stroje nemají co míchat. Kvůli novým pravidlům na trhu s lihovinami likérka končí.

„Zaplatit pět milionů pro mne znamená 20 let, po které bych na kauci vydělával. A to už budu v důchodu,“ uvádí Koláček.

Podnik sice patří mezi ty menší, jenže na sníženou kauci pět set tisíc korun pro malé obchodníky stejně nedosáhne.

„Zákon to rozděluje na dvě části. V první části se zaměřuje na malé výrobce do 25 000 kolků. Ale kolky nerozděluje podle objemu. Takže když si stočím 25 000 lahví o objemu 0,1 litru, tak je to výroba ‚nula nula nic‘. To nás neuživí,“ vysvětluje Koláček.

Rozdal výpovědi všem deseti zaměstnancům a likérku definitivně zavře k 1. lednu příštího roku. A jak říká, chodí mu teď jedna nabídka na odkup vybavení do likérky za druhou. Není totiž jediným lihovarníkem v kraji, který kvůli kauci živnost pověsí na hřebík.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme